FaH

ŠKOLOVANJE SIRIJSKE DJECE: Nobelovka Malala traži 1.4 milijarde dolara

Nobelovka Malala Yousafzai pokušat će nagovoriti svjetske čelnike u četvrtak u Londonu da daju 1.4 milijarde dolara za školovanje izbjegle sirijske djece, rekla je Malala u razgovoru za Reuters u nedjelju.

Predsjednici država i vlada te ministri iz cijelog svijeta sastat će se u Londonu na konferenciji “Potpora Siriji i regiji”, kojoj je cilj prikupiti novac za humanitarne krize izazvane ratom u Siriji.

Oko 700.000 sirijske djece u izbjegličkim kampovima u Jordanu, Libanonu i drugim zemljama Blikog istoka ne ide u školu, navodi se u izvješću Malaline zaklade koja promiče školovanje djece.

“Srela sam puno izbjegle sirijske djece, stalno o njima razmišljam. Pomisao da neće moći ići u školu je šokantna i s tim se ne mogu pomiriti”, rekla je Malala.

“Još uvijek im možemo pomoći, još uvijek ih možemo zaštititi. Oni nisu zauvijek izgubljeni. Potrebni su im udžbenici, potrebni su im učitelji. Tako možemo osigurati budućnost Sirije”, istaknula je.

Mlada pakistanska aktivistkinja, kojoj je talibanski borac 2012. pucao u glavu dok se vozila školskim autobusom, pokrenula je globalnu inicijativu i 2014. postala najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Ta osamnaestogodišnjakinja danas živi u Velikoj Britaniji i većinu svoga vremena i energije posvećuje promicanju prava sirijske djece na školovanje.

Na londonskoj konferenciji pojavit će se zajedno sa 17-godišnjom Muzoon Almellehan, jedinom mladom sirijskom izbjeglicom koja će se obratiti sudionicima skupa.

“Nadam se da ću ohrabriti i potaknuti svjetske čelnike da nešto poduzmu. Neću čekati. Ne smijemo čekati. To se mora dogoditi”, rekla je Malala.

Komentiraj