“Sjećaš li se Dolly Bell” i “Tri sestre” u srijedu i četvrtak na 34. Gavellinim večerima

Festival 34. Gavelline večeri ugostit će u srijedu 16. listopada u Gradskom dramskom kazalištu Gavelli Kamerni teatar 55 iz Sarajeva s predstavom “Sjećaš li se Dolly Bell?” Abulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića, a dan kasnije u prostoru Ansambla LADO igraju “Tri sestre” Bobe Jelčića, produkcija HNK-a Zagreb.

Kako se ističe u najavi, “Sjećaš li se Dolly Bell” priča je o iskrenoj boli prve ljubavi, o neminovnom odrastanju te o ogoljavanju jednog utopističkog društvenog sistema u koji su mnogi slijepo vjerovali i u kojem su se, nažalost, razočarali.

“Priču promatramo iz perspektive Sabahudina Zolja, svima nama poznatijeg kao Dino, ali iz današnjeg vremena, kroz distancu od više desetljeća kaleidoskopski profiltrirane kutije sjećanja, koja se na samom početku predstave simbolički i otvara te nas vrtoglavo, kao na vrtuljku, nosi u jedno vrijeme kojeg više nema, među ljude koji nisu tu”, stoji u najavi.

Sarajevsku dramatizaciju kultnog filma “Sjećaš li se Dolly Bell” iz 1981., prema scenarističkoj zamisli Abdulaha Sidrana i u režiji Emira Kusturice koji je za njega dobio nagradu Zlatni lav u Veneciji, režijski potpisuje poznati srbijanski redatelj Kokan Mladenović.

Igraju Emir Hadžihafizbegović, Gordana Boban, Mirsad Tuka, Tatjana Šojić, Davor Golubović, Elma Juković, Muhamed Hadžović, Admir Glamočak, Sabit Sejdinović, Amar Selimović, Saša Krmpotić, Sin Kurt. Scenografkinja i kostimografkinja je Adisa Vatreš Selimović.

Nakon predstave u atriju kazališta razgovor s umjetnicima moderirat će teatrologinja Mira Muhoberac i glumac GDK Gavelle Darko Stazić.

Konačna etapa scenskog istraživanja Bobe Jelčića “Tri sestre”

U četvrtak 17. listopada, u sklopu 34. Gavellinih večeri pretpremijerno će igrati posljednja etapa novog autorskog projekta Bobe Jelčića, prema Drami A.P. Čehova “Tri sestre”, koji pod egidom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu kroz višemjesečna izvedbena istraživanja preispituje mjesto nacionalnog teatra u kontekstu 21. stoljeća, koristeći slavni komad kao polazišnu točku iz koje kreće redateljsko i glumačko istraživanje ne samo sudbina Čehovljevih junakinja i junaka, već i svih nas.

Kroz otvorene pokuse, odnosno prezentacije napravljenoga u svibnju i lipnju, na kojima je dio publike imao prigodu sudjelovati te na taj način ući u inače ekskluzivan, zatvoreni kazališni proces, komad briše granice između dramskoga glumca/glumice i gledatelja.

Poslije susreta s publikom, proces rada na predstavi nastavio se uzimajući u obzir pitanja i odgovore koji su se nametnuli na otvorenim probama. Neka od pitanja koja su redatelj i umjetnici predstave željeli i žele postaviti publici su: Što danas znači kad netko neprestano priča da bi trebao raditi? Što je danas život u provinciji? Što je danas odlazak u grad? Što je danas život bez mobitela? Koliko su motivi Čehovljevih likova bliski čovjeku današnjice i vremenu u kojem živimo?

Rezultat cijelog projekta trebala bi biti diseminacija značenja i razlamanje klasičnoga teksta u kontekstu našega vremena, te povezivanje s prošlošću i budućnošću, koja od prošlosti ne može pobjeći.

Igraju Nina Violić (Olga), Jadranka Đokić (Maša), Iva Jerković (Irina), te Marin Klišmanić, Daria Lorenci Flatz, Ugo Korani, Siniša Popović, Krešimir Mikić, Dušan Gojić i Ivan Colarić. Dramaturgiju potpisuje Mirna Rustemović, scenograf je Aleksandar Denić, kostimografkinja Zdravka Ivandija Kirigin, a oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek.

Predstava se igra u prostorima Ansambla LADO. Nakon predstave, razgovor s umjetnicima moderirat će Mira Muhoberac i Igor Kovač.

Komentiraj