EPA/YOUSSEF BADAWI

Sirija i Rusija optužuju Izrael za napad na vojnu bazu

Sirijski režim i njihov saveznik, Rusija, optužili su u ponedjelkjak Izrael za napad na vojnu bazu Tiyas (T4) u blizini Homsa. U napadu je, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava, poginulo 14 osoba, piše BBC.

Izrael, koji je ranije napadao sirijske ciljeve, još uvijek nije komentirao nove optužbe. Sirija je za napade prvotno optužila SAD.

Napad dolazi nakon navodnog kemijskog napada u Siriji u kojemu su deseci ljudi ubijeni otrovnim plinom, što su posvjedočile humanitarne skupine. Američki predsjednik Donald Trump u nedelju je na Twitteru napisao da će se platiti “visoka cijena” za kemijski napad.

Podaci o broju žrtava kemijskog napada razlikuju se, pa neke humanitarne organizacije govore o više od 100 žrtava, a druge su, zajedno s izvorima civilne zaštite potvrdile da je najmanje 49 osoba poginulo.

Režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada zanijekao je da je izveo takav napad na pobunjenike u Dumi koji su potpuno opkoljeni i ustvrdio da pobunjenici u kolapsu pribjegavaju taktici širenja lažnih vijesti.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) objavio je da je 11 osoba umrlo od gušenja, no da ne može kazati kakva je vrsta kemijskog oružja korištena.

Komentiraj