SINDIKAT ZNANOSTI Vlada je falsificirala naš potpis na sporazumima o ukidanju dodataka

Autor:

11.03.2024., Zagreb - Zajednicka konferencija Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i sindikata Preporod. Tema konferencije su rezultati peticije i daljnje aktivnosti sindikata, iskazi nezadovoljstva gradjana koji su potpisivali peticiju te najava daljnjih koraka. Matija Kroflin, Zeljko Stipic Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je 23. veljače ponudilo Sindikatu hrvatskih učitelja, Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama i Sindikatu znanosti potpisivanje dvaju sporazuma kojima se zaposlenicima u obrazovanju i znanosti ukidaju prosvjetni dodatak od 13,72 posto i dodatak za nenastavno osoblje od 6,11 posto izboren štrajkom iz 2019., objavio je Sindikat znanosti u priopćenju.

“Sindikat znanosti je odbio potpisati navedene sporazume jer smatra da nisu u interesu zaposlenika, niti su vladi od bitnog značaja. S odlukom Sindikata jasno je bio upoznat i sam ministar Fuchs kojem je osobno obrazložen stav Sindikata o nepotpisivanju”, navodi se u priopćenju.

‘Falsificiranje volje sindikata je skandalozno’

“Usprkos navedenom, Sindikat je prije nekoliko dana postao svjestan činjenice da su 6. ožujka u Narodnim novinama objavljeni gore spomenuti sporazumi u kojima se kao potpisnik navodi i Sindikat znanosti.

Ovakva vrsta falsificiranja volje Sindikata skandalozna je i nedopustiva u demokratskoj zemlji, članici EU-a. Ako se ovako nešto događa netom pred izbore, postavlja se pitanje što nas s predstavnicima ove vlade čeka u idućem mandatu, ako ga osvoje”, navodi sindikat.

Zaprijetili nadležnim institucijama: Vlada se mora ispričati

“Od vlade zahtijevamo da u najkraćem mogućem roku pokaže da je riječ o nesposobnosti i velikoj pogrešci ove administracije na način da objavi službeni ispravak navedenih sporazuma te da se na stranicama vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja javno objavi isprika Sindikatu.

Ako do toga ne dođe ili zaključimo da je riječ o svjesnoj manipulaciji, upozorit ćemo sve nadležne institucije, domaće i strane, na ovakav potpuno neprihvatljiv postupak, poduzet ćemo sve dostupne pravne korake te o svemu učinjenom obavijestiti medije i građane ove zemlje”, poručuje Sindikat znanosti u priopćenju kojeg potpisuje Matija Kroflin.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.