Sindikat hrvatskih učitelja: Nezavisni sindikat ruši mostove između obrazovnog i sustava znanosti

Autor:

1.2.2024.,Zagreb - Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim skolama Hrvatske i Sindikat hrvatskih ucitelja odrzali su konferenciju za novinare o tome koliko je vazna Uredba o koeficijentima za zaposlenike obrazovanja, zasto se nisu odazvali pozivu Preporoda i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja te o Prijedlogu uredbe o koeficijentima za javne sluzbe. Govorili su predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim skolama Hrvatske Nada Lovrić i glavni tajnik Jere Bilan te predsjednica Sindikata hrvatskih ucitelja Sanja Sprem i glavna tajnica Ana Tuskan.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Iz Sindikata hrvatskih učitelja istaknuli su u nedjelju da glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja nanosi štetu sindikatima, jer dok se većinski sindikati zalažu za bolji položaj zaposlenih u obrazovanju, NSZVO ruše mostove između obrazovnog i sustava znanosti.

Iz SUH-a su u nedjelju reagirali na jučerašnje izjave glavnog tajnika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) Matije Kroflina, koji je rekao da čelnica SHU-a Sanja Šprem ‘obmanjuje svoje članove o razlozima neodaziva na prosvjedu na Markovom trgu’, kojeg su u petak organizirali NSZVO i sindikat Preporod, dok ostali sindikati nisu sudjelovali. U priopćenju Kroflin je također naveo kako je ‘transparentno da su tražili da radno mjesto predavača, a ne asistenta, ima viši koeficijent i od učitelja i od asistenta u znanosti i visokom obrazovanju’.

Reagirajući na te navode, iz Sindikata hrvatskih učitelja (SUH) u nedjelju su priopćili da je riječ o pokušaju diskreditacije najvećeg sindikata u Hrvatskoj i napadu na predsjednicu SUH-a te da je Sindikat znanosti ‘ovim pokušajem demantirao upravo sam sebe’.

“Postupajući po načelu sindikalne solidarnosti, podržavamo zalaganje svakog sindikata za svoje članove, a ne ‘bacanja klipova’  kojim nam do jučer partnerski sindikat određuje koliko je njima prihvatljiv koeficijent većine radnika u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama”, ističu iz SUH-a.

Kroflinove izjave nanose štetu sindikalnom djelovanju

Napominju kako ne žele „sindikalne ratove“, no da će “svaki daljnji napad, optužbe, blaćenje i pokušaj degradiranja rada najvećeg sindikata otvoriti prostor za daljnje iznošenje činjenica koje neće ići u korist Sindikatu znanosti, samoprozvanoj intelektualnoj eliti”.

“Dok se većinski sindikati argumentacijom zalažu za bolji položaj nositelja obrazovanja i ostalih zaposlenika u sustavu odgoja i obrazovanja, upravo činjenicom da smo spojeni u istom koeficijentu domino efektom radimo na dobrobit svih članova Sindikata znanosti, oni ovakvim nastojanjima ruše mostove između obrazovnog sektora i sustava znanosti”, ističu iz SUH-a.

Voljeli bismo kada bismo na udarce ispod pojasa glavnog tajnika Matije Kroflina mogli odgovoriti ‘Sam pao, sam se ubio’ “, dodaje se u priopćenju SUH-a.

Međutim, zaključuju iz Sindikata hrvatskih učitelja, njegove izjave nanose nemjerljivu štetu sindikalnom djelovanju, a usuglašavanjem Sindikata znanosti s prijedlogom Vlade RH oko koeficijenta složenosti poslova, učinjena je direktna šteta zaposlenicima u sustavu odgoja i obrazovanja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.