Sindikati nastavnika i zaposlenika u znanosti kreću u prosvjede: Dosta nam je podcjenjivanja

Autor:

11.01.2024., Zagreb - Prvi sastanak pregovarackih odbora Vlade RH i predstavnika sindikata o sklapanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora za sluzbenike i namjestenike u javnim sluzbama i sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za drzavne sluzbenike i namjestenike odrzan je u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. predsjednik sindikata Preporod Zeljko Stipic Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Nezadovoljstvo predloženim koeficijentima za obračun plaća u sustavu osnovnog, srednjeg i visokog školstva prerast će u prosvjed. Najavili su ga za petak, 9. veljače u podne na Markovom trgu u Zagrebu, a organizatori su Sindikat Preporod i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. Pozvali su sve zaposlenike u sustavu obrazovanja i znanosti

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i školski sindikat Preporod danas su na konferenciji za novinare najavili prosvjed za idući petak 9. veljače u 12 sati.  Naglašavaju da su imali velika očekivanja od nove uredbe o koeficijentima, koja su, kako kažu, iznevjerena.

Uredba koja rješava najvitalnija pitanja onih u javnim i državnim službama, trebala je riješiti i njihove probleme nakon 20 godina podcjenjivanja svih koji rade u školama, istaknuli su sindikati.

Svjesni smo da smo tu sami, jer nitko drugi nije za prosvjed, ali borimo se za sve kažemo”, rekli su.

‘Bili bismo sretni da nam se pridruži Sindikat učitelja’

“Izrazito smo nezadovoljni. Ne vjerujemo kad nam kažu da se još stigne u svemu razgovarati, jer taj netko je već prekršio sva obećanja. Zato, zbog obveze prema našim članovima i stotinama e-mailova koje nam ovih dana dolaze i u kojima naši članovi upozoravaju na nelogičnosti, nove nepravde, nove pogreške koje se u sustavu stvaraju novim sustavom koeficijenata, mi 9. veljače u 12 sati dolazimo na Markov trg. To je ključna poruka koju smo željeli poslati s ove presice”, rekao je Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

“Pozivamo i naše nečlanove i druge zaposlenike u sustavu”, pozvao je Kroflin.

Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod, također je najavio akciju.

“Dakle, krećemo s ovom našom akcijom. Ona će biti fokusirana na radnike koji rade u osnovnim školama, srednjim školama, visokoškolskim ustanovama i znanosti”, rekao je Stipić. Naglasio je kako sindikat Preporod ima 20 tisuća članova.

“Naravno da bismo bili sretni da su s nama kolegice iz Sindikata učitelja. Ne samo da su dobro došle, svi su dobro došli. Ovo je stvar koja će obilježiti ovu generaciju sindikalista. Moramo napraviti sve da se ne dogodi ovo što je vlada zamislila“, rekao je Stipić.

Trzavice između dva sindikata

Podsjetimo, iz dva spomenuta sindikata su početkom tjedna pozvali sindikate javnih službi na sastanak oko akcija, no nisu se svi odazvali. Jučer su Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja i Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama održale konferenciju za medije i oštro su kritizirale način na koji su dobile poziv.

“Preporod želi urušiti većinske sindikate, što je legitiman način. Konkurencija je dobra, ali nelojalna konkurencija nije dobra. Mi ćemo opet s njima sjesti zbog pregovora za osnovicu i opet će svatko na svoj način forsirati zajedničku priču osnovice, ali želim da se zna zašto nismo bili na sastanku”, poručila je Lovrić.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.