SIJU POMUTNJU Rusija traži reviziju granica u Baltičkom moru, Finska sumnjičava

Autor:

Pixabay

Rusko ministarstvo obrane je predložilo reviziju granica ruskih teritorijalnih voda u Baltičkom moru, prema nacrtu odluke vlade, što je izazvalo negodovanje Finske, članice NATO saveza.

Prema nacrtu odluke datiranom 21. svibnja, ministarstvo je predložilo izmjenu granice oko ruskih otoka u istočnom dijelu Finskog zaljeva i oko Kalinjingrada.

“Prolaz državne granice Ruske Federacije na moru će se promijeniti”, stoji u sažetku nacrta odluke. Bude li odobrena, odluka će stupiti na snagu u siječnju 2025.

NATO ZABRINUT ‘Rusija pojačava hibridne napade na članice Saveza’

Ministarstvo obrane je kao opravdanje za promjenu reklo da su ranija sovjetska mjerenja granice iz 1985. koristila pomorske karte iz sredine 20. stoljeća te stoga ne odgovaraju u potpunosti suvremenijim kartografskim koordinatama.

Na temelju nacrta nije jasno kako bi se granica točno mijenjala ni je li došlo do razgovora o tome s drugim državama na Baltičkom moru.

“Finske vlasti istražuju informacije u ruskim medijima o određivanju pomorskih zona u Finskom zaljevu”, rekao je finski predsjednik Alexander Stubb.

“Vlada pomno promatra situaciju. Rusija nije bila u kontaktu s Finskom glede ovog pitanja. Finska postupa kao uvijek: mirno i na temelju činjenica”.

Finska ministrica vanjskih poslova Elina Valtonen je kazala da bi se Rusija trebala pridržavati Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora i dodala da Moskva sije “pomutnju”.

MOSKVA TVRDI ‘Vježbe NATO-a dokaz da se priprema na mogući rat s Rusijom’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.