‘Šešelj proglašen krivim, ali je slobodan čovjek’

HINA/ TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Pravomoćna presuda vođi Srpske radikalne stranke i zastupniku u srbijanskom parlamentu Vojislavu Šešelju, kojom ga je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Den Haagu osudio na 10 godina zatvora, udarna je vijest beogradskih medija u četvrtak popodne.

U prvim naslovima na vijest iz Den Haaga elektronički mediji navode da je Šešelj proglašen krivim, ali i da je kaznu već odslužio pošto je u pritvoru haškog suda proveo 11 i pol godina.

“Deset godina zatvora za Šešelja, kazna odslužena”, navodi Radio-televizija Srbije i konstatira kako je MICT “djelomice prihvatio zahtjev tužiteljstva i osudilo Vojsilava Šešelja na 10 godina zatvora”.

Gotovo istovjetne ocjene i naslovi su na B92 i na internetskim stranicama listova Politike, Večernjih novosti, Blica i Kurira.

Regionalna televizija N1 na internetskoj stranici u naslovu je istaknula i dio obrazloženja presude: “Haag osudio Šešelja zbog Hrtkovaca, kazna već odslužena”.

U svom izvješću N1 naglašava da je “Žalbeno vijeće mehanizma kaznenih sudova u Haagu ukinulo je oslobađajuću presudu lideru radikala Vojislavu Šešelju i proglasilo ga je krivim za progon i poticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima”, te da mu se u izrečenu kaznu uračunava vrijeme koje je tijekom suđenja proveo u pritvoru haškog tribunala.

Državna agencija Tanjug izvješćuje: “Šešelj kriv za progon Hrvata, osuđen na 10 godina zatvora”.

Agencija Beta konstatira da je Šešelj danas pravomoćno osuđen “zbog poticanja i počinjenja progona Hrvata u selu Hrtkovcima u Vojvodini, 1992. godine”, te da je Žalbeno vijeće utvrdilo da je Šešelj kaznu već odslužio, jer je u pritvoru u Den Haagu bio od 2003. do 2014. godine.

Komentiraj