Šeparović: “Obavezne covid potvrde idu na provjeru ustavnosti”

Covid potvrde idu na ocjenu ustavnosti, otkrio je za RTL predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović koji je tajnim glasanjem, ali ne jednoglasno, u ponedjeljak ponovno izabran na taj položaj.

Miroslav Šeparović ponovno izabran za predsjednika Ustavnog suda

“Jedan odvjetnik iz Koprivnice podnio je prijedlog za provjeru ustavnosti, ove najnovije odluke Stožera, vezano za covid potvrde”, kazao je Šeparović.

Objasnio je da taj zahtjev mora ići na očitovanje Vladi, koja će dobiti sigurno 15-ak dana da se očituje, onda mi ispitujemo druge okolnosti, eventualno možda i mišljenja neka i to sigurno prođe dva, tri mjeseca. Teško je to riješiti prije.”

Komentirao je primjedbe predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je Ustavni sud nazvao “kumskom radnom zadrugom”, jer da njegov Šeparovićev “kum Vladimir Šeks utječe na odluke”.

“Ne utječe niti moj kum Vladimir Šeks, ali niti predsjednik Republike, niti premijer niti bilo koji drugi političar. Mi vam to ovako doživljavamo. Mi u pravilu ne komentiramo izjave državnih dužnosnika, pa niti bilo kojih političara. Tako ne komentiramo niti izjave predsjednika. Važno je da Ustavni sud donosi odluke i rješenja kojih su se dužni svi pridržavati, uključujući i predsjednika Republike, ma što on o tome govorio. Mi cijenimo i poštujemo ustavni položaj predsjednika Republike, a on mora cijeniti i poštovati našu samostalnost i neovisnost. I svi drugi političari.”

Rekao je da se s predsjednikom Milanovićem ne čuje svaki dan. “U korektnim smo odnosima, vidjeli smo na inauguraciji. Predugo sam u javnom životu da bi me bilo što pogodilo. Ja to ne shvaćam osobno, a naš predsjednik ima osebujan stil i to je tako. Ja tu nemam nikakav problem.”

O pitanju pobačaja Ustavni sud se izjasnio još 2017., dao je i konkretnu uputu Saboru da se izradi pravilnik ili zakon, a to još nije učinjeno.
“Da. To nije dobro, to nije dobra poruka. Apsolutno. Ne samo što se tu ne poštuju odluke Ustavnog suda, nego uopće nije dobra poruka prema jednoj instituciji da se njegove odluke koje su obavezne, ne poštuju. Ali, ono što treba reći jest da je Ustavni sud ocijenio da je taj zakon, po kojem je prekid trudnoće u određenim uvjetima dopušten, u skladu s Ustavom. Prema tome, nismo mi ocijenili da zakon nije u skladu s Ustavom, u kojem slučaju bismo mi odredili rok i zakon bi prestao važiti. Ali, s obzirom da je zakon donesen u jednom drugom vremenu, mi smo odredili rok od dvije godine, u kojem se treba donijeti zakon u kojem će se propisati te preventivne edukacijske mjere da prekid trudnoće bude izuzetak.”

Rekao je da Ustavni sud u ovakvim predmetima, za razliku od nekih drugih, nema instrumenata kako bi prisilio Sabor: “Mi očekujemo da Sabor postupi po odluci Ustavnog suda i donese zakon, pa u tome može i javnost pomoći.”

Otkrio je u intervjuu i detalje svog stradavanja u naletu automobila na njega u prošlom mandatu: “Dobro sam. Hvala vam na tom pitanju. Kao pješak sam stradao, nasred ceste, na mjestu gdje se smije prelaziti. Jedan mladi dečko s autom me je udario, sva sreća nije vozio jako brzo, tako da sam prošao samo s težim povredama koljena i nosa, ali sam se oporavio e, evo, danas sam dobro i malo štucka u koljenu, ali je dobro.”

Komentiraj