EPA/JOHN G. MABANGLO

Senatori pokušavaju blokirati imenovanje Whitakera

Trojica američkih senatora u ponedjeljak su okružnom sudu u Washingtonu podnijeli žalbu na imenovanje Matthewa Whitakera na mjesto vršitelja dužnosti ministra pravosuđa, tvrdeći da je njegovo imenovanje protuustavno.

Senatori smatraju da njegovo imenovanje predstavlja kršenje klauzule američkog ustava o postupku imenovanja koji govori da je Senat taj koji daje “savjet i pristanak” na predsjednikova imenovanja za ključna mjesta u saveznoj vladi.

U svom obrazloženju na 17 stranica, senatori objašnjavaju da Whitaker ne može biti imenovan na spomenutu dužnost jer ga Senat nije potvrdio na njegovoj prethodnoj funkciji. Whitaker je, naime, za vrijeme bivšeg ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa bio šef njegovog ureda.

“Stranke koje pokreću parnicu su aktualni američki senatori kojima je uskraćeno pravo glasovanja, a koje im jamči ustav. Stoga pokreću sudski proces kako bi zatražili od suda da ispravi tu povredu i zaštiti njihovo pravo u ispunjavanju svoju ustavne uloge”, stoji u podnesku.

Iza pokretanja sudskog postupka u cilju zabrane imenovanja Whitakera na mjesto vršitelja dužnosti ministra pravosuđa stoje senatori Richard Blumenthal, Sheldon Whitehouse i Mazie K. Hirono.

Whitaker bi na novoj dužnosti mogao od Sessionsa preuzeti nadzor nad politički izuzetno osjetljivom istragom koju vodi specijalni tužitelj Robert Mueller, a koja se bavi ruskim miješanjem u izbore u korist Trumpa i mogućnosti da je Trumpova kampanja bila u dosluhu s Moskvom, kao i da je Trump pokušao omesti tu istragu.

Whitaker je u više navrata javno kritizirao Muellerovu istragu.

Trump je Sessionsa smijenio 7.  studenoga i na njegovo mjesto odmah predložio Whitakera.

“Drago nam je da možemo objaviti da će Matthew G. Whitaker, šef ureda ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa u ministarstvu pravosuđa, postati naš novi vršitelj dužnosti ministra pravosuđa SAD-a. Služit će ovoj zemlji dobro… Zahvaljujemo ministru pravosuđa Jeffu Sessionsu za njegovu službu i želimo mu svako dobro! Trajna zamjena bit će imenovana naknadno”, napisao je tada Trump na svom Twitter profilu.

Komentiraj