Senat potvrdio Coatsa i McMastera, Trumpove kandidate za nacionalnu sigurnost

Pixabay

Američki Senat većinom glasova potvrdio je u srijedu kandidate predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost, Dana Coatsa kao ravnatelja nacionalne obavještajne službe i Herberta McMastera kao savjetnika za nacionalnu sigurnost.

S 85 glasa za i 12 protivnih Senat je potvrdio bivšeg republikanskog senatora Dana Coatsa koji je bio američki veleposlanik u Njemačkoj u mandatu bivšeg predsjednika Georgea W. Busha.

Nadalje, Senat je velikom većinom potvrdio aktivnoga generala Herberta Raymonda McMastera na dužnost Trumpova savjetnika za nacionalnu sigurnost.

McMaster (54), je zamijenio umirovljenog generala Michaela Flynna, koji je smijenjen 13. veljače s dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost kada se otkrilo da nije obavijestio potpredsjednika Mikea Pencea da je s ruskim veleposlanikom razgovarao o američkim sankcijama Rusiji.

Coats (73), nasljeđuje Jamesa Clappera, koji je umirovljen kada je predsjedniku Baracku Obami istekao mandat u siječnju.

Coats je bio član Odbora za obavještajna pitanja u Senatu sve do prošle godine. Na saslušanju 28. veljače obećao je da će se zauzeti za cjelovitu istragu o tome je li Rusija na bilo koji  način pokušala utjecati na tijek predsjedničkih izbora 2016.

Komentiraj