Šef MUP-a Kosova objavio snimke. Kaže da je napad pripreman u Srbiji: “Na obuci sudjelovao i Vučić”

Autor:

27, September, 2023, Banjska/KiM - In front of the Banjska Monastery in Kosovo and Metohija after the unfortunate events. . Photo: M. M./ATAImages.

27, septembar, 2023, Banjska/KiM - Ispred Manastira Banjska na Kosovu i Metohiji posle nemilih dogodjaja. . Photo: M. M./ATAImages. Photo: M. M./ATAimages/PIXSELL

M. M./ATAimages/PIXSELL

Glavni direktor kosovske policije Gazmend Hodža rekao je u nedjelju da kosovska policija provodi intenzivne istrage o napadu koji se dogodio 24. rujna u Banjskoj te je utvrdila da je grupa duže vremena planirala ovaj napad.

Hodža je dodao da su iz inicijalnih istraga došli do zaključka i davanja uznemirujućih podataka koji dokazuju da je napadačka grupa već dugo razvijala pripreme na teritoriji Srbije. “Ovi podaci također pokazuju da su infrastruktura i logistika srpske vojske stavljeni na raspolaganje terorističkoj grupi za vojnu obuku prije napada na Kosovu. Na osnovu dostavljenih podataka proizilazi da je centar terorističke grupe bio na Kopaniku, odnosno prostor koji je vlasništvo Milana Radoičića“, naveo je Hodža.

“Na obuci su sudjelovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar obrane Miloš Vučević i načelnik zapovjedništva Kopnene vojske Milan Mojsilović”, rekao je Svećlja. Dodao je da je Vučić pokušao sakriti činjenicu da je Srbija umiješana u organizaciju napada.

Dodao je da su vojne vježbe održane na jednom od najvećih poligona srpske vojske “Pasuljanske livade” i to najmanje četiri dana prije napada na Banjsku. Direktor policije je istaknuo da je, prema podacima dobivenim u ovoj fazi istrage, potvrđena povezanost i prisustvo terorističke grupe na Kopaniku, zatim na Pasuljanskim livadama i Banjskoj na Kosovu.

“Na dan 20. rujan 2023., a na osnovu dostavljenog snimka, može se vidjeti da su izvršene posljednje pripreme za napad koji se dogodio četiri dana kasnije na Kosovsku policiju”, rekao je Hodža.

Na pitanje novinara postoji li, pored svih snimki koje je kosovska policija ovih dana prikazala, i ona na kojoj se vidi kako su stradali napadači, s obzirom na to da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je najmanje jedan Srbin ubijen nakon što se predao, kosovski ministar je odgovorio da tu snimku – nemaju. “Nemamo snimke svega, borba je trajala satima i satima. Kada imate okršaj dvije grupe, bilo je više od 90 napadača u toj akciji, ne možete imati sve snimke”, odgovorio je kosovski ministar, prenosi N1 Srbija.

Vučićev dramatičan istup: ‘Neovisnost Kosova možete sanjati. Neka živi Srbija!’

Podsjetimo, predstavnici kosovskih vlasti u više navrata označili su Milana Radoičića kao jednog od vođa kriminalne grupe koja je umiješana u ubojstvo Olivera Ivanovića, a tvrdili su i da je umiješan u oružani sukob u selu Banjska. Objavljena je i snimka iz manastira, na kome se, kako tvrde, nalazi on, u uniformi i sa oružjem.

Nakon objavljivanja snimka, stiglo je i priznanje Radoičića da je sudjelovao i organizirao oružani sukob. “Ja, Milan Radojičić, od oca Rajka, rođen u Republici Srbiji, zbog mnogobrojnih spekulacija koje su se pojavile, obavještavam javnost da sam zajedno sa sunarodnjacima sa sjevera Kosova i Metohije dana 24. septembra došao na sjever Kosova i Metohije, u selo Banjska. Razlog našeg vraćanja bio je da ohrabrimo srpski narod sa tog područja u pružanju otpora teroru kom je svakodnevno izložen. Obavještavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do mnogobrojnih inostranih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu naroda, a ovaj čin nema veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obavještavao nikoga, ni vlast Republike Srbije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć jer smo već tada imali različite stavove po pitanju otpora Kurtijevom teroru”, navodi se u priopćenju Milana Radoičića.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.