Šef malteške diplomacije u ime EU poziva na očuvanje stabilnosti u BiH

Pixabay

Ministar vanjskih poslova Malte George Wella izjavio je u četvrtak u Sarajevu kako njegova zemlja kao trenutačna predsjedateljica Europske unije pozorno prati zbivanja u Bosni i Hercegovini i drugim dijelovima zapadnog Balkana jer drži kako je stabilnost u regiji od ključnog značenja za cijeli europski kontinent.

“Pratimo sve što se zbiva u BiH”, kazao je Wella novinarima tijekom službenog posjeta Bosni i Hercegovini gdje je doputovao na vrhuncu političke krize prouzročene najavom pokretanja postupka za reviziju presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) protiv Srbije.

Wella je poručio kako je sada u BiH važno jačati uzajamno povjerenje i izbjegavati sukobljavanja jer je to zapreka europskim ambicijama te zemlje.

Šef malteške diplomacije u Sarajevu se odvojeno sastao s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom i predsjedateljem Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, a nakon tih razgovora kazao je kako EU poklanja posebnu pozornost očuvanju stabilnosti u regiji.

Kazao je kako se od vlasti u BiH očekuje da nastave provoditi reforme i ne posustanu u ispunjavanju obveza nužnih za približavanje članstvu u EU.

“BiH treba preuzeti odgovornost za svoje odluke”, kazao je Wella.

Ministar vanjskih poslova BiH Crnadak kazao je kako mu je malteški kolega prenio uvjeravanja da će tijekom predsjedavanja njegove zemlje EU-om politika proširenja biti jednim od prioriteta, pri čemu je fokus na zapadnom Balkanu.

“Očekujemo da najkasnije u ovoj ili početkom iduće godine dođemo do statusa kandidata (za članstvo), a nadam se da ćemo popunjavanje upitnika Europske komisije završiti u prvih šest mjeseci ove godine”, izjavio je Crnadak.

Komentiraj