Šef dubrovačke policije o zaplijeni kokaina vrijednog 70 milijuna eura: “Ovo je rezultat višemjesečnog istraživanja”

Dubrovačko-neretvanski policajci nakon višemjesečne istrage uhvatili su krijumčare droge. Naime, skladište banana u Opuzenu u nedjelju je bilo pod opsadom interventne policije.

“Pronađeno je 60 paketa sa sadržajem droge kokain, ukupne mase 72 kilograma i 900 grama”, kazao je voditelj odjela Krim-policije PU dubrovačko-neretvanske Zoran Tikvica za Dnevnik.hr

Potplata kontejnera

Vrijednost zaplijenjene droge iznosi više od 70 milijuna eura. Paketi droge bili su sakriveni u potplati kontejnera koji je već bio na kamionu.

“Zatečene su tri muške osobe, od čega su dvije zatečene u samom kontejneru prilikom vađenja kokaina dok je treća osoba bila u neposrednoj blizini i čuvala je, da se tako izrazim, stražu i pazila da netko ne naiđe”, rekao je voditelj Odjela kriminaliteta droga Hrvoje Neusidl.

Istražitelji vjeruju kako je droga bila namijenjena europskom i hrvatskom tržištu, a u Luku Ploče stigla je iz Južne Amerike.

“Naglasio bih da je zaplijenjenikokain vrlo visoke čistoće i da je to rezultat vrlo upornog rada policijskih službenika na terenu”, istaknuo je Tikvica.

Ima li veze s drogom i suvlasnica tvrtke, inače nekadašnja gradonačelnica Metkovića? “Ta tvrtka, odnosno, gospođa, nema apsolutno nikakve veze s ovim. Dakle, to se čisto radilo o pogodnom mjestu za vađenje kokaina”, rekao je Neusidl.

Uhićeni trojac u nedjelju je u kasnim satima predan pritvorskom nadzorniku, a sudac istrage odredio im je jednomjesečni istražni zatvor. Ako im se dokaže krivnja prijeti im i do 15 godina zatvora.

Jaka koordinacija u istrazi

O detaljima akcije u Dnevniku Nove TV govorio je prvi čovjek dubrovačko-neretvanske policije Ivan Pavličević.

“Ovdje se radi o višemjesečnom kriminalističkom istraživanju PU dubrovačko-neretvanske u suradnji s djelatnicima Ravnateljstva policije Uprave kriminalističke policije, PNUSKOK-om i koordinacija nacionalnog DORH-a i USKOK-a”, kazao je Pavličević. “Okidač je bio u večernjim satima kad su počinitelji prišli kontejneru s bananama i drogom i počeli vaditi pakete, tada su intervenirani policijski službenici”, opisao je.

Droga je stigla iz Južne Amerike.

“Konkretno iz Ekvadora. Ovo je prva ruka, dakle bez posredovanja, s mjesta ‘proizvodnje’ u Luku Ploče odakle je trebala biti distribuirana”, objasnio je Pavličević.

Naveo je da je i ova kriminalna skupina imala jasno razrađene zadatke unutar same skupine.

“Ove osobe su imali zadatak iz skrivenog prostora izvaditi drogu i distribuirati ju najvećim dijelom na područje Hrvatske, ali i u druge zemlje u okruženju i zemlje Europske unije. Oni su bili izvršitelji koji su uhvaćeni na mjestu događaja i oni su kao takvi i procesuirani”, rekao je.

Za akciju koja je obavljena u siječnju, a u kojem je razbijena još jedna kriminalna skupina, kaže kako nisu povezane, prema dosadašnjim podacima.

“U siječnju je bila jedna kriminalna skupina u kojoj su uhićene četiri osobe. To je bio nastavak akcije koja je počela još prošle godine u lipnju, kad je zaplijenjeno 24 kilograma kokaina”, rekao je Pavličević.

“Ova druga skupina je neovisna o prvoj, ali to ne znači da nećemo doći u nekom daljnjem kriminalističkom istraživanju do zajedničkih osoba koje sve skupa koordiniraju i koje su članovi zajedničkog zločinačkog udruženja”, istaknuo je pavličević.

Luka Ploče primamljiva krijumčarima

Za Luku Ploče kaže kako je primamljiva, ali i ne samo ona.

“I ostale luke na Mediteranu, luke u Italiji i u Hrvatskoj – Split i Rijeka, također su primamljive”, rekao je Pavličević.

“Luka Ploče možda zbog svojeg geografskoj položaja, ona je prva luka na ulasku u Republiku Hrvatsku. Ne zaboravimo blizinu granice. Luka Ploče je i tranzitna luka prema susjednoj BiH i dalje prema Europskoj uniji”, objasnio je i dodao: “Nadamo se da će poslije ovakvih akcija biti sve manje primamljiva krijumčarima i da će izbjegavati, ne samo Luku Ploče, nego i ostale gradove na području Lijepe Naše”.

“Droga će biti predmet vještačenja i bit će poslana na uništenje”, rekao je i istaknuo velike uspjehe PU dubrovačko-neretvanske policije u sličnim akcijama.

“Kao jedna mala uprava, ima zaista impozantne rezultate u otkrivanju većih količina opojnih sredstava, od marihuane, tableta na našim graničnim prijelazima, ali evo, kao što i vidimo, i na području Luke Ploče. U ove dvije akcije zaplijenjeno je 98 kilograma opojne droge kokain, a spriječena je daleko veća distribucija jer su neki krijumčari odustali od Luke Ploče kao distribucijskog centra”, zaključio je Pavličević za Dnevnik Nove TV.

Komentiraj