FaH

SDP: Vlada je u prvih 100 dana pokazala nesnalaženje, nerad i nevjerodostojnost

Vlada je u prvih 100 dana pokazala nesnalaženje, nerad i nevjerodostojnost pogotovo kada je u pitanju čuvanje hrvatskih nacionalnih interesa, poručeno je u četvrtak iz SDP-a.

“Pokazali su da nemaju vizije, plana, cilja niti strategije za Hrvatsku”, rekao je predsjednik te stranke Davor Bernardić na konferenciji za novinare na temu ‘100 dana Vlade’.

Porezna reforma, kaže, nagradila je bogate, a svima ostalima u Hrvatskoj je uzela. Obilježio ju je i sukob interesa u Ministarstvu gospodastva, plagijatorstvo u Ministarstvu znanosti te dvoličnost odlaska premijera Andreja Plenkovića u Izrael gdje, kaže Bernardić, oplakuje žrtve dok u Hrvatskoj zatvara oči pred ustaštvom.

“Ovo je najgori start jedne vlade ikad. Ova vlada HDZ-a i Mosta je jednaka, ako ne i gora od prethodne njihove vlade. Obilježili su je interesi korporacija prije interesa građana. To se vidi iz svih poteza”, rekao je šef SDP-a.

Plenković se, kaže Bernardić, koristio motom ‘preprodaj da bi vladao’ i ‘kupuj socijalni mir da bi opstao’.

“Zabrinjava nas toleriranje plagijatorstva u Ministarstvu obrazovanja čime se štiti ministar Pavo Barišić. Ne samo da se štiti već se u potpunosti negira postojanje institucija jer se Etičko povjerenstvo dovodi u pitanje i vrši se politički pritisak na Povjerenstvo za sukob interesa što je neprihvatljivo”, rekao je.

Ono malo nade koju Hrvatska treba imati, a to je nastavak reforme obrazovanja i kurikularne reforme, zamrlo je, tvrdi Bernardić.

Sabina Glasovac ističe kako se Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokazalo kao najveći generator problema i afera te kako je posve razvidno da od kurikularne reforme kao i reforme obrazovnog sustava nema ništa.

Vlada je, kaže, nespunjavanjem preuzetih obveza pokazala da im do učitelja nije stalo, a nedopustivo je i da “iz Ministarstva znanosti i obrazovanja dolaze diskiriminatorne izjave prema djeci nacionalnih manjina i djeci s teškoćama u razvoju”.

“Nadam se da će to ministarstvo u predstojećem razdoblju bar prestati biti tvornica skandala i problema”, poručila je Glasovac.

Bojan Glavašević uvjeren je da Vlada Andreja Plenkovića vraća u prošlost te poručuje kako je društvena nejednakost nikad veća.

Branko Grčić kaže kako je nova neugodna situacija s Inom stvorena kada je najavljeno da će se otkupiti novcem HEP-a. “Ta se ideja topi, vlada reterira od te ideje, a sve to govori u prilog tezi da u startu projekt nije dovoljno razmotren”, ustvrdio je Grčić.

Vjerodostojnost vlade, kaže, vidi se i u odustajanju od smanjenja opće stope PDV-a kao i od 1000 eura pomoći za novorođenčad.

Opasnosti i rizike vidi i u gubitku arbitraže, tužbi banaka vezanoj za švicarski franak, dugovoma u zdravstvu…

“Sto godina samoće i sto dana Vlade Andreja Plenkovića” komentirao je Siniša Hajdaš Dončić koji zamjera vladi kašnjenje izgradnje Pelješkog mosta, diskvalificiranje hrvatskih tvrtki iz natječaja, izostanak gradnje pruga, “šlamperaj” oko otvaranja zagrebačke zračne luke.

Davor Bernardić komentirao je i pad rejtinga SDP-a prema Crobarometru rekavši kako je SDP-ov rejting nakon izbora pao, no i dodao kako je SDP jedina alternativa vladi. Uvjeren je i kako će se afere uskoro reflektirati na pad rejtinga HDZ-a te je poručio kako će SDP-u rejting rasti nakon lokalnih izbora.

Na pitanje o SDP-ovom kandidatu za Zagreb Bernardić je ponovio kako će o kandidatu za Zagreb na predstojećim lokalnim izborima odlučiti zagrebački SDP.

Na pitanje hoće li njegova stranka s HSS-om na lokalne izbore odgovorio je kako vjeruje da će lokalna organizacija SDP-a “u mnogim sredinama uspostaviti dobru suradnju s HSS-om”.

“Ako me pitate hoće li biti nacionalnog dogovora za lokalne izbore, lokalni izbori su odgovornost lokalnih organizacija i moramo uvažavati sve specifičnosti različitih sredina u Hrvatskoj. Prema tome, pozdravljam razgovor sa svim našim srodnim strankama s kojima smo sudjelovali u upravljanju na razini gradova, općina i županija, ali i na razini države”, poručio je šef SDP-a.

Komentiraj