SDP-OV GRADONAČELNIK: “Cijelo predsjedništvo treba otići”

Cijelo predsjedništvo SDP-a treba otići, izjavio je SDP-ov gradonačelnik Pregrade i saborski zastupnik u bivšem sazivu Sabora Marko Vešligaj, koji nije uvršten na listu za protekle izbore premda su ga predložile mnoge lokalne organizacije SDP-a, prenosti N1.

“Oni su bili ti koji su zadnjih dvije-tri godine vodili stranku na pogrešan način i držali Davora Bernardića u uvjerenju da je dovoljno da samo malo popravi svoj javni nastup, svoju komunikaciju. Stranka je dotle dubinski propadala”, kazao je Vešligaj za N1.

Vešligaj tvrdi da se predsjedništvo samo bavilo time kako da eliminira ili ušutka kritičare Davora Bernardića, umjesto da propita cijeli sustav stranke.

SDP, nastavio je, nema drugog izbora nego da se vrati na svoje mjesto na ljevici. “To, međutim, zapne svako malo”, dodao je, podsjećajući da stranka nije jasno reagirala na otvaranje pitanja poreza na imovinu ili na problem radničkih prava.

“Lutali smo u zdravstvenoj politici, bili često neodređeni kod obrazovanja i kulture, a to bi trebale biti naša ključne politike gdje se razlikujemo od političke konkurencije. Postoje teme oko kojih SDP ne smije nastupati kalkulantski. To su pitanja ljudskih prava, zašite manjina, odnosa prema antifašizmu, ali to je i pitanje pravednog, točnije progresivnog oporezivanja, gdje bi sa lijevih pozicija trebalo biti jasno da bogati moraju plaćati više poreza.”

Zato Vešligaj hvali Možemo! kao političku platformu i smatra da je zasluženo privukla glasače. Nema ništa ni protiv ideje da SDP podrži čelnika Možemo Tomislava Tomaševića za gradonačelnika Zagreba. “Zašto ne? Iako je moje mišljenje da se tu treba nešto i pitati Gradsku organizaciju SDP Zagreb. I ona bi trebala donijeti konačnu odluku o tome”, odgovorio je.

Rekao je da bi SDP mogli pokrenuti novi kvalitetni ljudi, ali i da se radi o vrlo teškom procesu: “Jer taj proces donosi i svojevrsno čistilište, micanje onih koji su blokirali razvoj stranke. A to je uvijek bolno. Nadam se da će nova predsjednica ili novi predsjednik imati snage za taj mukotrpan proces.”

Komentiraj