HINA / Siniša KALAJDŽIJA

SDP I PARTNERI U slučaju Agrokor najvažnija su radna mjesta

U slučaju Agrokor najvažnija su radna mjesta, poručili su čelnici SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a i Hrvatskih laburista koji su u utorak u Varaždinu bili na potpisivanju koalicijskog sporazuma za predstojeće lokalne izbore u Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić naglasio je da je najbitnije da radnici ostanu na svojim radnim mjestima i da hrvatsko gospodarstvo i proizvodnja ostanu stabilni.

„Tko će biti u vlasničkoj strukturi manje je bitno. Država ne smije plaćati tuđe dugove. Radnici su na prvom mjestu i treba namiriti dobavljače i platiti dug državi. Agrokor sa svojim kreditorima treba naći rješenje“, rekao je šef SDP-a, a njegov kolega iz HNS-a Ivan Vrdoljak pozdravio je sastanak dobavljača i partnera s potpredsjednicom Vlade, ali je kritizirao predsjednika Sabora.

„Moram komentirati jeftini populizam predsjednika Sabora jer 99,9 posto on neće odlučivati tko će, kada i kako upravljati Agrokorom, nego vjerovnici, kreditori i sadašnja uprava. Trebamo se uozbiljiti, porazgovarati s ljudima, a ne jeftine populističke poene zaraditi“, kazao je Vrdoljak dodavši da Vlada treba skupiti sve informacije i pripremiti reakcije za svaki od scenarija kako se ne bi ugrozili dobavljači, partneri i radna mjesta.

„To je točka gdje se dalje ne treba petljati u pravo slobode poduzetništva i ustavnog prava vlasništva“, zaključio je šef HNS-a.

Puno kritičniji bio je predsjednik HSS-a Krešimir Beljak koji kaže da je problem Agrokora počeo početkom 90-ih i lopovskom privatizacijom pod palicom HDZ-a.

“Agrokor je produkt privatizacijske pljačke. U narodu se kaže „oteto – prokleto“. Što će se dogoditi s Agrokorom mislim da većinu Hrvata ne zabrinjava. Zabrinjava one kojima je Agrokor dužan i za koje se država treba pobrinuti i naći načina kako da se barem malo ispravi sve ono što se događalo početkom 90-ih kad je Agrokor nastao kao prva od dvjesto Tuđmanovih, HDZ-ovih tajkunskih obitelji“, rekao je Beljak.

On smatra da bi državne institucije trebale provjeriti kako je nastao Agrokor, „a onda napraviti pravično rješenje da se sve što je nepravedno prisvojeno vrati državi“.

Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, smatra da je Vlada pozvana posredovati zbog velikog broja zaposlenih i važnosti Agrokora za gospodarstvo Hrvatske, ali ne i financijski intervenirati „jer nema pravo na to trošiti novac poreznih obveznika, osim ako bi to bio konsenzus građana“. Dodao je da pet velikih dobavljača Agrokora igra značajnu ulogu pri mogućem vlasničkom restrukturiranju i mogućem oprostu potraživanja.

„To očekujem jer su to ozbiljne firme. Znam neke situacije gdje smo zbog nedostatka želje da se uđe u vlasnički portfelj i na taj način naplati potraživanje od veće firme, žrtvovali neke značajne firme. To je model koji vani normalno funkcionira. Veliki gazda odstupi od dijela svojih ambicija i korporacija ide naprijed. Uvjeti su zreli da se razgovara na realnoj osnovi, da nema oholosti i da nema razmetanja s moći i da je ovo dobar trenutak za takav rasplet“, zaključio je Hrelja.

Prvi čovjek Hrvatskih laburista David Bregovac naglasio je da su najbitniji radnici, zatim kooperanti i dobavljači. “Njima moramo osigurat normalan rad. Želim da Vlada napravi sve što je moguće da zaštiti strateške interese države. Stručni tim treba analizirati dug i vidjeti zašto se čekalo, tko je koga skrivao, zašto Todorić nije bio na „stupu srama“ kao ostali poduzetnici“, kazao je predsjednik Laburista koji se slaže s ulaskom strateškog partnera u Agrokor ako će to biti u interesu očuvanja radnih mjesta.

Komentiraj