Schmidt: “Ovo je kao da majmuni nastupaju u cirkusu! Čuo sam da će Dodik otpustiti ministra unutarnjih poslova…”

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt bio je u službenom posjetu Banjoj Luci, gdje se sastao s biskupom Franjom Komaricom. U ponedjeljak je komentirao i najave o uhićenju dođe li u Republiku Srpsku, koje mu je uputio Milorad Dodik.

“Čuo sam da će Dodik navodno otpustiti ministra unutarnjih poslova Sinišu Karana, jer nije u stanju ustanoviti gdje se to nalazi visoki predstavnik. Moram reći da sam se kretao ulicama, vozio se kroz RS, pozdravljao ljude koji su stajali pored puta. Nisam naišao na desetke tisuća prosvjednika, koji su najavljivani. Možda je ministar Karan mislio da će biti angažirani ljudi koji traže novac da bi došli na skup”, izjavio je Schmidt te dodao kako nije osjetio da mu je sigurnost u Banjoj Luci ugrožena.

“Razgovarao sam ne samo s biskupom, koji je bio jako ljubazan, nego i s drugim ljudima. Međutim, ako se netko ne slaže s nekom mojoj odlukom, ne moramo razbijati glave jedni drugima. Tada se dođe i kaže: ‘Gospodine Schmidt, mislim da bi se ovo trebalo drukčije napraviti’. I to je u redu”, poručio je Schmidt u svom gostovanju u podcastu Oslobođenja.

“Mislim da ministar Karan ima problem. Ja jučer nisam čak ni automobil mijenjao. Ako tako nešto nije u stanju ustanoviti, kakva je onda to policija”, zapitao se i osvrnuo na teze da se unutar RS-a dovodi u pitanje njegov diplomatski status.

“Kakva je to priča, ljudi. Ovo je kao kazalište. Ovo je kao da majmuni nastupaju u cirkusu. Ja sam akreditirani diplomat. Možda neki u Banjoj Luci ne vide to tako, ali to me uopće ne zanima. EU je jako iritirana. Ako se odigravaju ovakve gluposti, to ne vodi BiH ka članstvu u EU. Ja sam uvijek spreman za šalu. Međutim, ne mogu se samo gluposti ‘valjati’ jedna za drugom. Trebamo razgovarati pristojno, kao ljudi. Dodik vara ljude zato što iznosi lažne tvrdnje”, zaključio je visoki predstavnik.

Iz delegacije EU-a BiH nedavno su reagirali na ranije najave predsjednika RS-a o dekretu kojim se sprječava ulazak visokog predstavnika Schmidta u taj BiH entitet. Nazvali su ih još jednomu provokacijom koja narušava ustavni okvir Bosne i Hercegovine.

“Inicijativa nije ni pravno utemeljena niti provediva”, istaknuli su u delegacije EU-a u BiH te izrazili svoju podršku misiji visokog predstavnika i njegovu uredu.

“U vrijeme kad koalicija na državnoj razini ulaže napore u usvajanje zakona relevantnih za napredak na europskom putu, tužno je što predsjednik RS-a ponovno stavlja težište na podjele, zapaljive i destabilizirajuće poteze umjesto na reforme koje nose stvarne koristi za građane”, priopćili su iz delegacije Europske unije u BiH.

Schmidt objavio tko je od njega tražio Dodikovu smjenu: “Iznenadilo me da su se neki od njih…”

Komentiraj

nacional banner
nacional banner