Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 dolara

Autor:

Pixabay

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara nakon što su Saudijska Arabija i Rusija pozvale sve članice OPEC-a i njihove saveznike da dodatno smanje opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,46 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 75,51 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,33 dolara višoj cijeni, od 70,67 dolara.

U četvrtak cijene su na oba tržišta pale na najnižu razinu od kraja lipnja, signalizirajući procjenu brojnih trgovaca da je tržište prekomjerno opskrbljeno. Na oba tržišta bareli s rokovima isporuke u siječnju bili su jeftiniji od onih s duljim rokovima isporuke.

OPEC+ ima teškoća s podupiranjem cijena, kompanije u SAD-u proizvode rekordne količine barela, a kineski uvoz nafte posustaje, što znači da je ponuda obilna, ističe u bilješci Tamas Varga iz PVM-a, potkrepljujući taj zaključak nižim cijenama barela s kratkim rokom isporuke.

Rast cijena u petak Varga smatra “pukom korekcijom”.

Cijene su porasle nakon što su Saudijska Arabija i Rusija, dvije najveće svjetske izvoznice, pozvale su u četvrtak sve članice OPEC+ da se pridruže sporazumu o dodatnom smanjenju proizvodnje.

Prije tjedan dana grupa je odlučila smanjiti opskrbu u prvom tromjesečju 2024. za još 2,2 milijuna barela dnevno, Kada se isključe bareli koje su Rusija i Saudijska Arabija već uklonile s tržišta bit će smanjena za dodatnih 700 tisuća barela dnevno.

Viktor Katona iz Kplera izračunao je da će se ukupna proizvodnja OPEC+ od prosinca do siječnja smanjiti samo za dodatnih 350 tisuća barela dnevno, nagađajući da neke članice možda neće poštovati obaveze zbog nejasnih kvota i ovisnosti o prihodima od ugljikovodika.

Nigerija u međuvremenu očekuje prvu pošiljku nafte od milijun barela koju će prerađivati rafinerija u Dangoteu. Njezin kapacitet prerade iznosi 650 tisuća barela dnevno i osigurat će toj OPEC-a status neto izvoznika goriva. Do sada Nigerija je potražnju za gorivom podmirivala iz uvoza.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 1,7 dolara, na 78,31 dolar.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.