Cijene nafte porasle prema 81 dolar, u fokusu opskrba

Autor:

Pixabay

Cijene nafte porasle su utorak na međunarodnim tržištima prema 81 dolar pod utjecajem špekulacija da bi vodeći proizvođači mogli dodatno smanjiti opskrbu u 2024. godini i poremećaja u proizvodnji u Kazahstanu zbog oluje.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 73 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 80,71 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 74 centa višoj cijeni, od 75,60 dolara.

Fokus je tržišta još od prošlog tjedna na redovnom sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, koji je neočekivano odgođen za četiri dana i umjesto u nedjelju bit će održan u četvrtak.

Trgovci žele znati hoće li OPEC+ smanjivati opskrbu i u idućoj godini, možda još i više nego u 2023., a nervozu su izazvale informacije o zahtjevima afričkih država o većim proizvodnim kvotama i o njihovom sporu sa Saudijskom Arabijom.

Cijene nafte iznad 80 dolara, u fokusu nagađanja o kamatnim stopama

Pregovori su teški i veće su šanse da će važeći sporazum biti produljen nego da će grupa na tržište izbacivati još manje barela, rekli su u utorak za Reuters izvori u OPEC+.

“Ako ne doživimo neugodno iznenađenje, trgovci će pad cijena u proteklim danima vjerojatno tretirati kao priliku za kupnju, posebno ako bude postignut dogovor o još značajnijem smanjenju opskrbe”, rekao je Tamas Varga iz PVM, misleći na sastanak OPEC+.

Potporu cijenama pružili su u utorak i slabiji dolar, očekivanja pada zaliha u SAD-u i prepolovljena proizvodnja na najvećim naftnim poljima u Kazahstanu zbog oluje.

Četiri analitičara procijenila su u Reutersovom istraživanju da će najnovija tjedna izvješća pokazati pad zaliha u SAD-u za oko dva milijuna barela. Udruga proizvođača API objavit će izvješće tokom dana, a vlada sutra.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 1,41 dolar, na 82,75 dolara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.