Cijene nafte iznad 80 dolara, u fokusu nagađanja o kamatnim stopama

Autor:

Pixabay

Cijene nafte porasle su u četvrtak na londonskom tržištu iznad 80 dolara na valu procjene trgovaca da su središnje banke vodećih gospodarstava završile ciklus podizanja kamatnih stopa, što bi moglo potaknuti potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,04 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 80,58 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 2,07 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,02 dolara višoj cijeni, od 76,35 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 2,04 dolara.

Trgovce je u srijedu zabrinula potražnja u SAD-u nakon što su podaci udruženja proizvođača API pokazali skok zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za gotovo 12 milijuna barela, prema navodima izvora u industriji.

IEA: “Članice imaju dovoljno zaliha za eventualnu intervenciju na naftnom tržištu”

Američko ministarstvo energetike prognoziralo u utorak blagi pad potrošnje u ovoj godini i odgodilo objavu podataka o zalihama do 15. studenog zbog ažuriranja sustava.

Raspoloženje na tržištu prigušio je i pad kineskog izvoza u listopadu, iako je uvoz nafte snažno porastao.

U četvrtak cijene su ponovo porasle, oslonjene na procjenu tržišta da su središnje banke vodećih gospodarstava završile ciklus podizanja kamatnih stopa koji je povećao troškove zaduživanja, kočeći potražnju za svim dobrima, uključujući naftu.

Trgovci su stali s rasprodajama , zaključivši da su pretjerali, nagađa John Evans iz PVM-a. Više cijene svakako nisu povezane s dobrim vijestima jer njih je tokom noći bilo malo, dodaje Evans.potrošačke cijene u Kini pale u listopadu, a ključni pokazatelji domaće potražnje signaliziraju slabost kakva nije viđena još od pandemije.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak pojeftinio 2,13 dolara, na 84,27 dolara.

OZNAKE: cijena nafte

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.