Cijene nafte pale ispod 76 dolara, trgovce brinu Kina i SAD

Autor:

Pixabay

Cijene nafte pale su u srijedu ispod 76 dolara budući da su ulagače zabrinule naznake posustajanja kineske potražnje i pad američkog izvoza koji bi se mogao očitovati u slabijem rastu gospodarstva i potrošnji goriva.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila za 1,59 dolara niža nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 75,61 dolar. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 70,65 dolara.

U fokusu je tržišta najava Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika da će u prvom tromjesečju smanjiti opskrbu za još 2,2 milijuna barela dnevno. Kada se uračunaju saudijski i ruski bareli već isključeni s tržišta, bit će smanjena za samo 700 tisuća barela dnevno.

Saudijski i ruski dužnosnici napomenuli su ovog tjedna da bi mogli smanjivati opskrbu i nakon ožujka, ali i na tržište plasirati još manje barela.

“Odluka o daljnjem smanjenju proizvodnje od siječnja nije stimulirala tržište, kao ni nove, naizgled koordinirane poruke Saudijske Arabije i Rusije da će plasirati manje barela i nakon 1. tromjesečja 2024. ili čak produbiti rezove, bude li potrebno”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Saudijska Arabija snizila je službenu prodajnu cijenu za azijsko tržište u siječnju prvi puta u sedam mjeseci, što je možda znak da potražnja tapka u mjestu, nagađa Varga.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otputovao je u srijedu u Ujedinjene Arapske Emirate i u Saudijsku Arabiju kako bi se sastao s predsjednikom UAE šeikom Mohammedom Bin Zayedom Al Nahyanom i sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom.

Na sastanku u Abu Dhabiju Putin je razgovarao o suradnji Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u OPEC+ i o drugim velikim naftnim i plinskim projektima, navodi Reuters.

Uteg cijenama bila je u srijedu i zabrinutost za kinesko gospodarstvo, čije bi posustajanje moglo ograničiti potražnju za gorivom u drugom najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Agencija Moody’s signalizirala je u utorak da bi mogla sniziti ocjenu kineskih državnih obveznica A1, izmijenivši izglede iz stabilnih u negativne.

Kina će u četvrtak objaviti preliminarne podatke o robnoj razmjeni u studenom, uključujući i podatke o uvozu sirove nafte. Analitičari su procijenili da je tempo prerade u kineskim rafinerijama oslabio u pretposljednjem mjesecu u godini.

Trgovce je zabrinuo i pad američkog izvoza u listopadu i veći trgovinski deficit budući da bi mogao zakočiti rast amerčkog gospodarstva u četvrtom tromjesečju.

​OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak poskupio 32 centa, na 80,01 dolar.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.