FaH

SAT ZA PLANET ZEMLJU: 68 hrvatskih gradova danas gasi svijetla

Rekordan broj hrvatskih gradova, čak 68, u subotu će u 20,30 sati isključiti dekorativnu rasvjetu svojih najznačajnijih znamenitosti, kao i javnu rasvjetu brojnih trgova i ulica – bit će to hrvatski doprinos najvećoj globalnoj volonterskoj akciji “Sat za planet Zemlju”, koju svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) organizira desetu godinu za redom.

Iz organizacije WWF Adria pozivaju sve hrvatske građane i poslovne subjekte da se uključe u akciju u subotu u 20,30 sati gašenjem rasvjete na sat vremena, te promišljanjem o akcijama kojima oni kao pojedinci ili institucije mogu pridonijeti u borbi protiv najveće prijetnje današnjice – klimatskih promjena.

WWF će obilježavanje popularnog Earth Houra (Sata za planet Zemlju), početi u subotu ujutro akcijom pošumljavanja u Parku prirode Medvednica. Pozivaju sve ljubitelje prirode da u 10 sati dođu na Donju stanicu žičare (ulaz Bliznec) i sudjeluju u akciji koja će se održati uz pomoć stručnjaka Hrvatskih šuma i Parka prirode Medvednica, uz financijsku podršku tvrtke IKEA Hrvatska. Sadnjom 5000 sadnica bukve, hrasta i voćarki upotpunit će se jedan hektar sljemenske šume koju je tijekom nekoliko proteklih godina pogodilo osam oluja i jedan ledolom.

Sudjeluje 178 zemalja

WWF ističe da će ove godine u “Satu za planet Zemlju” sudjelovati 178 zemalja i više od 7000 gradova, čime će ujedinjeni građani dati potporu akcijama za sprječavanje klimatskih promjena, netom nakon što su se u Parizu potkraj prošle godine svjetski čelnici dogovorili da klimatske promjene svima moraju postati prioritet.

Po izvještaju okvirne konvencije UN-a o promjeni klime (UNFCCC), Hrvatska se zajedno sa drugim zemljama EU-a obvezala da će za 40 posto smanjiti emisiju stakleničkih plinova do 2030. EU je već smanjila svoje emisije za 19 posto, a BDP je porastao za 44 posto, ističe  WWF.

U Hrvatskoj će dubrovačke gradske zidine, zagrebačka katedrala, južno pročelje Dioklecijanove palače sa splitskom rivom, pulska Arena, zagrebački Muzej suvremene umjetnosti i mnogi drugi u subotu biti u mraku, uz bok Eiffelovom tornju, rimskom Coloseumu, egipatskim piramidama i brojnim svjetskim kulturnim simbolima.

Izložba u MSU-u

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti poziva građane da im se u subotu u 15 sati pridruže u izložbi [email protected], koja propituje odnos čovjeka i prirode.

“Sat za planet Zemlju” globalna je inicijativa WWF-a u borbi protiv klimatskih promjena, nastala 2007. godine u australskom Sydneyu, kada je 2,2 milijuna ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla u svojim domovima i tvrtkama kako bi podigli glas protiv klimatskih promjena. Samo godinu dana kasnije akcija je postala globalni pokret s više od 50 milijuna sudionika u 35 zemalja svijeta.

Svake godine akcija nastavlja obarati rekorde po broju sudionika, pa su tako lani u njoj sudjelovale 172 zemlje, a u mrak je utonulo više od 10.000 znamenitosti, među kojima i 42 svjetske baštine. Dvije su bile iz Hrvatske – stara jezgra Dubrovnika i južno pročelje Dioklecijanove palače.

Komentiraj