SASTANAK S PREDSJEDNICOM Devčić: Spomenuli smo i lošu demografsku situaciju u Gorskom kotaru

Goran Kovacic/PIXSELL

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u utorak je u svom privremenom Uredu u Rijeci primila riječkog nadbiskupa Ivana Devčića, koji se osvrnuo na dobru suradnju Crkve s lokalnim i regionalnim vlastima, rektora riječkog Sveučilišta, koji je predstavio nekoliko velikih razvojnih projekata Sveučilišta, te predstavnike braniteljskih udruga i Zajednice Talijana u Rijeci.

Nadbiskup Devčić je nakon sastanka novinarima izjavio da je predsjednicu Grabar-Kitarović upoznao s radom nadbiskupije i da su se osvrnuli na odnose Crkve s gradskim i županijskim vlastima koje je ocijenio kvalitetnima, što se pokazalo u zajedničkoj realizaciji projekta Hospicija u Rijeci.

Riječki nadbiskup najavio je i izdavanje monografije o crkvenoj graditeljskoj baštini na području Rijeke, istaknuvši važnost skrbi o njoj kako bi se sačuvala za buduće naraštaje. “Spomenuli smo i pitanje loše demografske situacije u Gorskom kotaru”, kazao je nadbiskup Devčić.

Kao vrijedan primjer suživota većinskoga hrvatskog naroda i srpske manjine nadbiskup Devčić u razgovoru s predsjednicom iznio je situaciju u Vrbovskom u kojem surađuju katolički vjeroučitelj i vjeroučitelj paroh, djecu vode u obje crkve, katoličku i pravoslavnu, i razmjenjuju iskustva. Takav pozitivan primjer treba promicati i drugdje, jer koliko budemo jedni druge prihvaćali i poštivali, prepoznavali bogatsvo u različitosti i surađivali, toliko ćemo biti doista kulturan narodi, kazao je Devčić.

Rektor Pero Lučin je izjavio da je predsjednici Republike predstavio projekte daljnjeg razvoja studentskog kampusa i potrebe rebalansiranja operativnog programa u 2017. godini, kao i izgradnje Centra za translacijsku medicinu i razvoja zdravstvene industrije uz jačanje riječkoga Kliničkog bolničkog centra i njegovo pretvaranje u sveučilišnu bonicu. Predstavio je i projekt transfera tehnologije i organiziranja znanstveno-tehnološkog parka na području bivše rafinerije nafte na Mlaki u Rijeci za što je, kako je naveo rektor, potrebna mnogo šira politička podrška od gradskih i županijskih.

Predsjednica Grabar-Kitarović je primila i predstavnike braniteljskih udruga i Zajednice Talijana u Rijeci koja ovog mjeseca slavi 70 godina postojanja.

Na kraju prvog radnog dana u Rijeci hrvatska predsjednica je primala građane, među kojima su bili predstavnici humanitarnih udruga, kulturnih ustanova, škola te pojedinci koji su predstavili svoje ideje za projekte ili su predsjednici iznijeli svoje osobne probleme.

Komentiraj