FaH

SASTANAK S ANGELOM MERKEL: Orešković najavio posjet Berlinu

Hrvatski premijer Tihomir Orešković najavio je u srijedu u emisiji Hrvatskog radija da će mu prvo vanjskopolitičko putovanje biti u Njemačku gdje će se sastati s kancelarkom Angelom Merkel.

Orešković je rekao u emisiji “A sada Vlada” da “jedva čeka” razgovore s Merkel. Od tema o kojima planira s njom razgovarati izdvojio je izbjegličku krizu i jačanje gospodarskih odnosa između Hrvatske i Njemačke.

Istaknuo je da mu je važno utvrditi na koji način se mogu pojačati njemačka ulaganja u RH.
Što se tiče izbjegličke krize, ocijenio je da je to “veliki izazov” za Europu te da će odluka o njezinom rješavanju biti donesena na razini EU-a. “Mislim da je svima jasno da će Hrvatska uvijek gledati svoje nacionalne interese”, naglasio je.
Upitan hoće li nova Vlada nešto mijenjati u vanjskoj politici, Orešković je rekao da da ima još prostora za jačanje odnosa s Europskom komisijom kao i za veću aktivnost Hrvatske na svim razinama unutar EU-a.
“To će biti jedan od mojih ciljeva kao premijera”, kazao je.
Govoreći o odnosima sa susjedima, rekao je da treba poboljšati suradnju i da se već krenulo u tom smjeru sa Slovenijom, a da će tako biti i s drugim susjedima.

Komentiraj