Sastanak Meloni i Scholz: “Ujedinjeni smo u podršci Ukrajini”

Njemačka vlada želi nastaviti blisku suradnju s novim talijanskim vodstvom pod desničarskom premijerkom Giorgiom Meloni, rekao je u petak njemački kancelar Olaf Scholz.

Dvije zemlje imaju bliske političke, gospodarske i kulturne veze, rekao je kancelar nakon prvog posjeta Meloni Njemačkoj.

Italija je “zemlja čežnje” za mnoge Nijemce, rekao je Scholz.

Scholz je naglasio jedinstvo dvije zemlje u podršci Ukrajini protiv invazije Moskve. “Tako će i ostati”, rekao je.

Scholz je rekao i da se nastavlja raditi na planu koji je dogovorio s Melonijinim prethodnikom Mariom Draghijem tijekom posjeta Rimu u prosincu 2021.

Što se tiče migracija prema Europi, Scholz je istaknuo da oni koji imaju pravo biti u Europi moraju imati mogućnost ostati, kao i da su nužni legalni kanali useljavanja.

Europi treba imigracija, rekao je Scholz, misleći na nedostatak kvalificiranih radnika.

Meloni i dalje želi uvesti stroga ograničenja useljavanju iz sjeverne Afrike u Italiju i Europu.

Kada je riječ o pitanju odgovornosti i solidarnosti, odluku ne treba prepustiti krijumčarima, rekla je Meloni u petak.

“Slažem se da jedan element suradnje sa zemljama iz kojih dolaze ti migranti može biti spremnost da nam pomognu zaustaviti ilegalnu migraciju u zamjenu za dio legalne migracije”, rekla je Meloni, šefica krajnje desne stranke Braća Italije.

Meloni je istaknula da puno migranata koji dolaze u Italiju nemaju pravo na zaštitu. Tretiranje ekonomskih migranata i izbjeglica kao da su jednaki dovodi do današnjih problema, rekla je.

Komentiraj