ŠAREC “Teško da Plenkoviću mogu reći nešto novo”

epa

Slovenski premijer Marjan Šarec kazao je u srijedu u Salzburgu da se na neformalnom europskom summitu ne namjerava sastati s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem i da stajališta njegove vlade oko arbitražnog spora ostaju ista kao ona koje je zastupala prijašnja vlada Mire Cerara, ministra vanjskih poslova u novoj Šarčevoj vladi.

Na pitanje o mogućem susretu s Plenkovićem na marginama summita čelnika EU-a, Šarec je kazao da nije u planu, prenijeli su slovenski mediji.

“Dok Hrvatska ne odluči da treba poštovati arbitražnu presudu, teško da mu mogu reći nešto novoga”, izjavio je slovenski premijer.

Dodao je da bi do susreta s Plenkovićem moglo doći u idućih nekoliko mjeseci.

Šarec je podsjetio da se dvije države nisu mogle bilateralno dogovoriti o granici te su zbog toga išle na sud koji je donio odluku koju Slovenija poštuje. “Sud je donio odluku, a Slovenija poštuje vladavinu prava”, kazao je Šarec.

Slovenija inzistira na implementaciji arbitražnog rješenja, koje Hrvatska ne prihvaća jer cijeli proces smatra kompromitiranim zbog čega se iz njega povukla te nudi bilateralne pregovore.

Komentiraj