Sa(n)jam knjige u Istri: Memoarima Pabla Nerude i nakladi Iris Illyrika nagrada ‘Libar za vajk’

Memoari Pabla Nerude “Priznajem da sam živio” i naklada Iris Illyrika, dobitnici su nagrade “Libar za vajk” ovogodišnjeg 27. Sajma knjige u Istri.

Nagradu “dr. Ivo Borovečki” koja se dodjeljuje najčitatelju sajma dobio je Josip Kovačić, apsolvent povijesti i hrvatskoga jezika na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

Objavljeno je to u subotu navečer na svečanosti dodjele nagrade u samoj završnici 27. izdanja Sajma knjige u Istri koji se od 19. studenoga do sutra održava u Puli.

Nagrada publike “Libar za vajk”, kako se čulo, svoju je prepoznatljivost stekla i na nacionalnoj razini a publika je tako imala i ove godine priliku odabrati dobitnika prema nominiranim naslovima stručnog ocjenjivačkog žirija knjižara u kojem su bili Dragan Dabić, Katarina Njavro i Vlatka Balinčić.

Dodjela nagrade svoju posebnost ove godine duguje izboru, umjesto tradicionalnih petnaest, čak trideset ponuđenih naslova knjiga, među kojima su čitatelji odabrali onu koju će zbog njezine vrijednosti čuvati zauvijek – odnosno “za vajk”.

Među nagrađenim autorima dosad su se našli Miljenko Jergović (Sarajevo, plan grada), Olja Savičević Ivančević (Pjevač u noći), Orhan Pamuk (Čudno je u mojoj glavi), Ješa Denegri (Gorgona) i Maša Kolanović (Poštovani kukci i druge jezive priče).

Nagradu koju čini stilizirana skulptura i novčani iznos od pet tisuća kuna za autora i nakladnika, ovog je puta pripala memoarima Pabla Nerude “Priznajem da sam živio” u nakladi Iris Illyrice.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, ovo izuzetno prozno djelo vjerno svjedoči o duhu dvadesetog stoljeća i pjesnikovim razmišljanjima o umjetnosti i poeziji. Emotivni zapisi čileanskog pjesnika u kojima iznosi svoja sjećanja od najranijeg djetinjstva, pa sve do duboke starosti nisu ostavila ravnodušnim pulsku publiku koja je baš ovaj naslov izabrala kao miljenika između trideset ponuđenih književnih izdanja.

Uz ovu nagradu publike, dodijeljena je i nagrada za najčitatelja ili čitateljicu koju Sa(n)jam knjige u Istri dodjeljuje deveti put uzastopce.

Nagrada ime nosi po dr. Ivi Borovečkom, poznatom pulskom liječniku, radiologu, poliglotu i intelektualcu, te jednom od najistaknutijih hrvatskih esperantista zaslužnog za prijevode hrvatske književnosti na ovaj nadnacionalni jezik. Nagrada uključuje skulpturu i poklon-paket knjiga u vrijednosti od tisuću kuna, a dobio ju je Josip Kovačić, apsolvent povijesti i hrvatskoga jezika i književnosti na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli iz mjesta Otok, kraj Vinkovaca. Kovačić radi kao referent za studentske poslove u Studentskom centru u Puli, s Sa(n)jam knjige i sajamska događanja vjerno prati od početka studija u Puli, pa tako i dugi niz godina radi kao informator uz knjigu.

Komentiraj