Mogući američki predsjednički kandidat Bernie Sanders  je u petak na konferenciji u Vatikanu o društvenoj pravdi osudio “nemoralni” jaz između bogatih i siromašnih koji je, kako tvrdi, veći nego prije 100 godina.

Demokratski kandidat iz Vermonta u svojoj predsjedničkoj kampanji obećaje da će ukrotiti korporativnu moć i regulirati ekonomsku pozornicu za Amerikance s nižim primanjima za koje tvrdi da su napušteni, piše Reuters i podsjeća da se radi o poruci istovjetnoj riječima pape Franje.

U svom je govoru u Pontifikalnoj akademiji društvenih znanosti kazao da prva enciklika Rimokatoličke Crkve o društvenoj pravdi, koju je 1891. napisao papa Leon XIII., govori o golemom jazu između bogatih i siromašnih.

“Danas je ta situacija gora. Godine 2016., jedan posto ljudi na ovom planetu posjeduje više bogatstva od ostalih 99 posto”, kazao je Sanders koji sebe naziva demokratskim socijalistom.

“U vremenu kada njih malo ima toliko puno, a tako puno ih ima toliko malo, moramo odbaciti temelje ovog suvremenog gospodarstva kao nemoralne i neodržive”, istaknuo je Sanders.

Taj poljski Židov iz Brooklyna je također kazao da njegov posjet Vatikanu nije pokušaj “pecanja” glasova katolika, već svjedočanstvo njegova divljenja prema papi Franji kojeg neće niti vidjeti tijekom svog kratkog posjeta.

Za četiri dana, Sanders će na demokratskim predizborima u New Yorku odmjeriti snage s Hillary Clinton. Poraz bi mu mogao nanijeti veliku štetu nakon što je odnio sedam od posljednjih osam predizbora.

Komentiraj