Samotnjački život Edgara Degasa. “Jako je volio crtanje!”

Autor:

ilustracija mm

Dana 27. rujna 1917. umro je francuski slikar Edgar Degas. Posljednje godine svog života proveo je skoro slijep, besciljno lutajući ulicama Pariza. Iako je vodio vrlo aktivan društveni život, Degas nikada nije osnovao obitelj i mnogi su ga smatrali osobom neugodno duga i oštra jezika.

Pri kraju života nezgodna narav udružila se s rastućim zdravstvenim problemima pa je posljednja dva desetljeća otežano ili čak nikako crtao i slikao zbog izrazitog slabljenja vida. U tom smislu su neki povjesničari umjetnosti bili spremni tumačiti i stotinu i pedeset malih kipova od voska, gline i kita pronađenih u atelijeru nakon umjetnikove smrti. Uglavnom su prikazivali plesačice i trkaće konje, a tek je manji dio tih kipova mogao biti odliven u bronci. Poput sačuvanih nizova skica i pripremnih crteža, i ovi su modeli pokazivali u kolikoj je mjeri Degas pomno i sustavno pripremao svoja ostvarenja većih dimenzija.

Kavanske plesačice i pjevačice te aktovi kupačica bile su omiljene slikarske teme Edgara Degasa. A njegova slika ‘Čaša apsinta’ nastala je prije 150 godina i predstavlja socijalnu otuđenost osoba u tada brzorazvijajućem Parizu.

Apsint je biljni liker s velikim udjelom alkohola te je samo pojačavao atmosferu tuge i beznađa ovih ljudi. Slika je izazvala brojne kontraverze, a kritičari su je opisivali kao ružnu, odvratnu i neumjesnu.

Nakon što je u visokoj starosti doživio samotnjačku smrt, Degas je ostavio uputu kako se na njegovoj sahrani smije izreći samo jedna rečenica. “Jako je volio crtanje!”

OZNAKE: Edgar Degas

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.