Samo je jedan lijek za zlovolju sudaca: Za pet dana kreće novi štrajk

Autor:

28.10.2016.Sibenik - Sudski cekic. "nPhoto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca (UHS) donio je u srijedu odluku o tzv. mjerama upozorenja, odnosno novom bijelom štrajku od 22. siječnja do 2. veljače, nakon što su svi ogranci udruge odbili izložen model uvođenja materijalnih prava koje je predložilo Ministarstvo pravosuđa i uprave. 

“Ta mjera će se provoditi na način da se odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u onim predmetima u kojima može nastupiti nenadoknadiva šteta. Trajanje mjere ovisi o reakciji izvršne vlasti, tako da mogu biti prekinute i prije isteka ovog roka”, kazao je nakon sastanka predstavnik UHS-a Marijan Bitanga, sudac Visokog kaznenog suda.

UHS je prethodno u utorak podsjetio kako traži reformu sustava prihoda koja, uz materijalna prava, uključuje indeksaciju i razradu koeficijenata kao trajno zakonsko rješenje kakvo je sugerirala i Europska komisija.

Sudačka udruga ističe kako je netočna tvrdnja ministarstva da bi se njihovim izmjenama primanja sudaca povećala za 698 eura neto, navodeći kako je temelje na pogrešnoj pretpostavci ili računici da su u prvoj fazi sucima primanja povećana za prosječnih 583 eura neto.

Udruga podsjeća da je početkom prošle godine zatražila povećanje plaće od 600 eura neto uz daljnju zakonsku regulaciju primanja. Dodaje da su suci pristali na prosječno povećanje od kompromisnih 513 eura, uz obećanje kako će se druga dva koraka ostvariti do kraja 2023.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je ranije u srijedu kako nije iznenađen, no da je razočaran odlukom sudaca koji su odbili predloženi im model uvođenja materijalnih prava te je poručio da je štrajk koji najavljuju neopravdan.

Članovi UHS-a štrajkali su i gotovo dva tjedna lani u svibnju. Tijekom bijelog štrajka suci su dolazili na posao, ali su, osim u hitnim slučajevima, odgađali sve radnje u prvostupanjskim postupcima, dok su u drugostupanjskim postupcima održavali sjednice vijeća, ali nisu otpremali odluke.

OZNAKE: suci, štrajk sudaca

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.