Tomislav Čuveljak

ŠALAJ 'Ako želi pobijediti HDZ, ljevica mora mobilizirati građane’

Profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Berto Šalaj komentira neobičnu odluku Kolinde Grabar-Kitarović da doktorira tijekom predsjedničkog mandata i govori o potrebi hrvatske ljevice za političkom mobilizacijom građana i izborima za Europski parlament
Berto Šalaj, profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, analizirao je za Nacional trenutačnu političku situaciju uoči predstojećih izbora za Europski parlament. Berto Šalaj je i član Vijeća GONG-a kojim predsjeda njegov kolega s fakulteta, Nenad Zakošek. Šalajevi znanstveni i istraživački interesi usmjereni su prema pitanjima demokracije, populizma, političke kulture, socijalnog kapitala, civilnog društva i političkog obrazovanja. Objavio je knjige ‘’Socijalni kapital’’ 2007. godine i analizu ‘’Suvremeni populizam’’ 2012. Član je i uredništva znanstvenog časopisa Anali Hrvatskoga politološkog društva.
NACIONAL: Na sjednici Fakultetskog vijeća dvojica profesora s vašeg fakulteta FPZ-a nisu poduprli nacrt doktorske disertacije predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Kako ste vi glasali?
Nisam bio prisutan na toj sjednici Fakultetskog vijeća jer sam u to vrijeme bio na jednoj znanstvenoj konferenciji. Da sam bio u Zagrebu vjerojatno bih reagirao kao većina drugih članova Vijeća. Podržao bih pozitivan izvještaj o prijavi teme disertacije, čime se i predsjednici omogućuje pristup izradi disertacije. Treba znati da nije bila riječ o ocjeni doktorske disertacije, nego se radilo samo o ocjeni podobnosti teme. Tročlano povjerenstvo koje je to ocjenjivalo po mišljenju velike većine kolega napravilo je korektno svoj posao, pa je i Fakultetsko vijeće temi doktorske disertacije predsjednice dalo prolaznu ocjenu. To još uvijek ništa ne govori o ishodu tog procesa. Hoće li predsjednica doktorirati i kakva će biti kvaliteta te doktorske disertacije tek ćemo vidjeti. Ona je odlukom Fakultetskog vijeća samo dobila priliku da piše doktorat o navedenoj temi i oko toga ne bih ništa prejudicirao. Kada dođe na red obrana disertacije ona će biti javna, a i doktorska disertacija bit će javno dostupna. Mislim da tu nema ničega netransparentnog….
Pročitajte više u novom broju Nacionala…

Komentiraj