Sai Baba je bio guru i dobrotvor

Dana 24. travnja 2011. godine umro je Sathya Sai Baba. Zbilo se to u Puttaparthiju, u istom mjestu u kojem je i rođen. Umro je u dobi od 84 godine, od problema s dišnim sustavom, i to u bolnici koju je sam dao sagraditi za siromašne Indijce. Na sprovodu mu se okupilo preko 500.000 ljudi uključujući indijskog premijera Manmohana Singha (koji je po vjeri Sikh) i predsjednicu parlamenta Soniju Gandhi (udovicu Rajiva Gandhija). Žaljenje zbog smrti Sai Babe tada je iskazao i Dalaj Lama.

Sai Baba je neobične sposobnosti pokazivao od svoje 12. godine, a njegovo je selo Puttaparthi postalo cilj tisuća zapadnih sljedbenika mnogo godina kasnije. Postupno je osnovao vlastitu religiju temeljenu na ujedinjenju svih velikih svjetskih dogmi i bratstva svih ljudi.

U svijetu je postojalo tisuću Sathya Sai Baba centara u preko stotinu zemalja svijeta, a broj poklonika procjenjivao mu se na oko 6 milijuna. Procjenjuje se da je za života Sai Baba dao sagraditi škola, bolnica i ostalih dobrotvornih institucija u vrijednosti od 9 milijardi dolara.

Komentiraj