SAD pozdravile odluku EU da otvori pregovore o članstvu s Ukrajinom i Moldavijom

Autor:

epa11025647 US President Joe Biden (R) and Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) hold a joint news conference in the Indian Treaty Room of the Eisenhower Executive Office Building, on the White House complex in Washington, DC, USA, 12 December 2023. Ukrainian President Zelensky is in Washington to meet with members of Congress at the US Capitol and US President Joe Biden at the White House to make a last-ditch effort to convince the US Congress for further military aid before the holiday recess. Republicans want concessions from Democrats on border security in order to support aid to Ukraine.  EPA/MICHAEL REYNOLDS

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Sjedinjene Američke Države u četvrtak su pozdravile odluku Europske unije da otvori pregovore o članstvu s Ukrajinom i Moldavijom, priopćio je State Department.

Također su pozdravili odluku EU da Gruziji dodijeli status kandidata za članstvo u EU i otvori pregovore o članstvu s Bosnom i Hercegovinom, navodi se u priopćenju.

Sjedinjene Države nastavljaju snažno podupirati proces proširenja EU-a i radujemo se što ćemo podržati zemlje kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU dok nastavljaju s ključnim reformama na putu prema članstvu u EU”, stoji u priopćenju.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je u četvrtak na društvenoj mreži X da je Europsko vijeće odlučilo otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom te da je Gruziji odobren kandidatski status.

“EU će otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom kada dosegne potrebni stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo”, istaknuo je Michel.

Zasad nisu poznate pojedinosti kada će se održati prva međuvladina konferencija o pristupanju ni kada će se usvojiti pregovarački okvir.

OZNAKE: SAD, EU, Ukrajina, Moldavija

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.