Orban izišao iz dvorane kada se odlučivalo o Ukrajini

Autor:

epa10940125 Hungary's Prime Minister Viktor Orban speaks to the media as he arrives for the European Council meeting in Brussels, Belgium, 26 October 2023. In a two-day summit on 26-27 October, EU leaders are expected to address the situation in the Middle-East and Ukraine, as well as the EU's long-term budget, migration, and external relations.  EPA/OLIVIER MATTHYS

EPA/OLIVIER MATTHYS

Mađarski premijer Viktor Orban izišao je iz dvorane kada se odlučivalo o pokretanju pregovora s Ukrajinom, izjavio je u četvrtak navečer hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Tijekom odlučivanja o tome, Orban je izišao iz dvorane”, rekao je Plenković novinarima. Na pitanje je li to u skladu s pravilima odlučivanja u Europskom vijeću, Plenković je odgovorio potvrdno.

Mađarski premijer Orban je rekao da nije želio sudjelovati u donošenju te loše odluke.

“Članstvo Ukrajine je loša odluka i Mađarska ne želi sudjelovati u donošenju te odluke”, rekao je Orban.

Iz diplomatskih izvora se doznaje da je Orban “trenutačno bio odsutan iz dvorane na unaprijed dogovoren i konstruktivan način”.

Čelnici država članica odlučili su u četvrtak, prvi dan samita, otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, odobrili kandidatski status Gruziji, a s Bosnom i Hercegovinom pregovori će biti otvoreni kada se u potrebnoj mjeri uskladi s kriterijima za članstvo, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.