SAD i Rusija u srijedu o novom sporazumu o kontroli nuklearnog oružja

Predstavnici Sjedinjenih Država i Rusije trebali bi se sastati u srijedu u Ženevi kako bi razmotrili ideje za novi sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja koji bi mogao uključiti i Kinu, izjavili su u ponedjeljak američki dužnosnici.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da bi želio sporazum “nove generacije” o kontroli nuklearnog oružja s Rusijom i Kinom koji bi pokrivao sve vrste tog naoružanja. On je spomenuo tu temu u razgovorima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i kineskim Xijem Jinpingom na summitu G20 u Osaki prošli mjesec.

Kina nije strana u sporazumima o nuklearnom oružju između SAD-a i Rusije i ne zna se hoće li biti voljna uključiti se u te razgovore, rekli su dužnosnici koji su razgovarali s novinarima pod uvjetom da ostanu anonimni.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova ponovilo je da Peking nije zainteresiran za takve razgovore.

“Trenutačno ne vidimo preduvjete ili osnove za sudjelovanje Kine u tim pregovorima između SAD-a i Rusije”, rekao je novinarima u Pekingu glasnogovornik ministarstva Geng Shuang.

Američko izaslanstvo na razgovorima u srijedu vodit će zamjenik američkog državnog tajnika John Sullivan, a rusko zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, izjavili su američki dužnosnici.

Komentiraj