Sabor poziva učenike na sudjelovanje u edukativnim programima “Koliko poznaješ Hrvatski sabor?”

Hrvatski sabor objavio je pozive učenicima osnovnih i srednjih škola za sudjelovanje u natjecateljskim edukativnim programima koji će se održati 2023. godine, priopćeno je u četvrtak iz saborske Službe za medije.

Programe provodi saborska Služba za građane, a riječ je o trima programima: simuliranoj sjednici Sabora za učenike srednjih škola, online kviz natjecanjima „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“ za učenike srednjih te za učenike osnovnih škola.

Za učenike srednjih škola objavljen je i poziv za online kviz-natjecanje “Koliko poznaješ Hrvatski sabor?”.

Kviz-natjecanje održava se putem Interneta tako da tročlani timovi učenika iz svojih informatičkih učionica odgovaraju na 30 pitanja o Hrvatskome saboru, njegovom ustroju i nadležnostima, procedurama u donošenju propisa te o pravima i dužnostima zastupnika. Prijave se primaju od 9. do 27. siječnja 2023. na adresu  [email protected] Natjecanje će se održati 10. ožujka 2023. u 10 sati.

Učenicima 8. razreda upućen je poziv na sudjelovanje u online kviz-natjecanju “Koliko poznaješ Hrvatski sabor?”. U kvizu za osnovne škole učenici u 30 minuta odgovaraju na 30 pitanja iz kurikula za nastavni predmet Povijesti za 6., 7. i 8. razrede. Prijave osnovnih škola primaju se od 9. do 27. siječnja 2023. na adresu  [email protected], a natjecanje će se održati 24. ožujka 2023. u 10 sati.

Najsloženiji edukativni program za učenike srednjih škola simulirana saborska sjednica 

Sadržajno i organizacijski najsloženiji edukativni program za učenike srednjih škola je simulirana saborska sjednica na kojoj učenici pripremaju i simuliraju donošenje zakona u svim fazama zakonodavnog procesa.

Tema iduće simulirane sjednice u 2023. bit će rasprava o Zakonu o zaštiti okoliša i Deklaraciji o zaštiti okoliša u Republici Hrvatskoj.  Prijave za sudjelovanje primaju se od 9. do 27. siječnja 2023. na adresu [email protected], a sjednica će se održati 8. svibnja u 12 sati u Sabornici ili online, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Na internetskim stranicama Hrvatskoga sabora objavljene su sve pojedinosti o pozivima uključujući i literaturu za pripremu natjecanja: https://www.sabor.hr/hr/o-saboru/ustrojstvo-sabora/sluzba-za-gradane/edukativni-centar/simulirana-sjednica te  https://sabor.hr/hr/o-saboru/ustrojstvo-sabora/sluzba-za-gradane/edukativni-centar/online-kviz-natjecanja.

Ciljevi saborskih edukativnih programa za učenike su praktično stjecanje znanja o Hrvatskome saboru kao najvišem predstavničkom i zakonodavnom tijelu, produbljivanje znanja o ustrojstvu državne vlasti u Republici Hrvatskoj i ulozi Hrvatskoga sabora te poticanje na kritičko promišljanje i aktivno sudjelovanje mladih u političkim procesima i donošenju političkih odluka, navode iz Sabora.

Komentiraj