Sabor danas izglasava povjerenje Vladi

 

Nakon što je u srijedu održana konstituirajuća sjednica 10. saziva Sabora, te izglasan zakon koji će omogućiti da Hrvatska ima manju Vladu, danas je na rasporedu predstavljanje Vlade Andreja Plenkovića te glasanje o povjerenju novim ministrima.

Nova će Vlada imati 16, umjesto dosadašnjih 20 ministarstava te četiri potpredsjednika: dosadašnje Davora Božinovića i Zdravka Marića te nove Tomu Medveda i Borisa Milošević (SDSS). Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja, Božinović unutarnjih poslova, a Marić financija. Gordan Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova, Vili Beroš zdravstva, Oleg Butković mora i prometa, Marija Vučković ministrica poljoprivrede.

Novi ministar obrane bit će Mario Banožić, Ivan Malenica vodit će upravu i pravosuđe. Spojit će se resori rada i mirovinskog sustava te socijalne politike, a na čelu tog ministarstva bit će Josip Aladrović. Na čelu Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja, koje će uključivati resore gospodarstva, energetike, klimatskih promjena i zaštite okoliša bit će Tomislav Ćorić, a na čelu Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a bit će Nataša Tramišak, znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, turizma i sporta Nikolina Brnjac, a kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

O povjerenju Vladi, Sabor će glasovati odmah nakon završetka rasprave, za povjerenje su potrebni glasovi većine svih zastupnika, dakle 76, koliko ih HDZ ima sa partnerima, zastupnicima manjina, NS Reformista i HNS-a. Nakon što ih Sabor potvrdi, predsjednik i članovi Vlade svečano će prisegnuti.

Kandidat za ministara uprave i pravosuđa Ivan Malenica, zaražen je koronavirusom i u četvrtak neće biti u Saboru, a svoju će prisegu dati kasnije.

PROGRAM NOVE VLADE: Zapošljavane, rast plaća, porezna rasterećenja

Komentiraj