Sabor danas o proračunu i opozivu Ćorića

Sabor će danas glasovati o prijedlogu državnog proračuna za 2021. godinu te o tristotinjak amandmana koje je uglavnom podnijela oporba.

Vlada je odbila golemu većinu tih amandmana, usvojivši jedini amandman zastupnika HDZ-a, te samo nekoliko amandmana SDP-a i IDS-a.

Državni proračun za sljedeću godinu predviđa prihode planirane na razini 147,3 milijarde kuna, a rashode na razini 157,9 milijardi kuna. Pri izradi proračuna za sljedeću godinu vlada je projicirala gospodarski rast od 5 posto, potom u 2022. za 3,4 posto te u 2023. za 3,1 posto.

Proračunski deficit opće države, prema metodologiji ESA 2010, sljedeće godine dosegnut će 11,56 milijardi kuna ili 2,9 posto BDP-a, nakon ovogodišnjih 29,5 milijardi kuna ili 8 posto. U sljedeće dvije godine planira se daljnje smanjivanje proračunskog deficita opće države na 2,1 odnosno 1,6 posto.

Sabor će danas raspravljati i o inicijativi o opozivu ministra gospodarstva Tomislava Ćorića koji je podnijela oporba smatrajući da je narušena Ćorićeva ministarska vjerodostojnost.

Opoziv je pokrenut zbog odluke vezane za projekt izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađene, imenovanja Nelle Slavice ravnateljicom Nacionalnog paka Krka te moguće povrede načela nepristranosti prilikom sudjelovanja u reizboru Dragana Kovačevića na čelo Janafa. Vlada je inicijativu za opoziv Ćorića odbila po sve tri osnove.

Saborsko zasjedanje počinje u 9,30.

Komentiraj