‘S klobasicom u Europu’: Otvoren ljetni sajam kobasica u Svetom Petru u Šumi

Autor:

18.03.2023., Sveti Petar u Sumi - Manifestacija "S klobasom u Europu". Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL

Sasa Miljevic/PIXSELL

Noćni ljetni sajam “S klobasicom u Europu”, nakon pauze od tri godine, ponovno je u petak navečer otvoren u Svetom Petru u Šumi u sklopu kojeg će se održati i “Makinača po starinski – rekonstrukcija tradicionalne vršidbe žitarica”.

Sajam je, kako se čulo na otvaranju, zamišljen kao događaj koji na poseban način promovira proizvodnju i prodaju tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih i ostalih suhomesnatih proizvoda, na jedinstvenom mjestu u središtu turističke Istre odnosno Svetom Petru u Šumi, najvećemu hrvatskom “gradu od kobasica i ostalih tradicionalnih proizvoda hrvatskog sela“.

“Istarski proizvođači ispravno rade na prepoznatljivosti i kvaliteti te dobrom marketingu svojih vrijednih proizvoda. I zato u budućnosti moramo posebno poraditi na količini tih proizvoda jer turizam će biti održiv koliko god mi skrbili za svoju baštinu, bilo materijalno bilo nematerijalno, te koliko čuvamo naše eko sustave, bioraznolikosti odnosno unaprijedimo našu ponudu i ubrzavamo radne procese” , rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na otvaranju sajma.

Dodala je kako slijedom dostignuća i popularnosti te prepoznatljivosti ovog sajma radi se na postizanju nacionalne oznake zaštite istarske kobasice koja će, kako je rekla “kao i drugi istarski proizvodi koji su krenuli ispravnim putem sigurno naći svoje mjesto sa zaštićenom oznakom na europskoj razini”.

Za vrijeme sajma održavat će se razna događanja, bogat glazbeni i sportski program, atrakcije i gastro eventi u znaku kobasica, tradicionalnih mesnih proizvoda i specijaliteta koji se mogu pripremiti na tradicionalni način. Na sajmenim punktovima zorno će se prezentirati tradicija hrvatskih krajeva na najbolji mogući način a želja organizatora je da ljetno noćno izdanje postane stalno mjesto okupljanja ljubitelja suhomesnatih proizvoda iz zemlje i inozemstva.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.