‘RUSKI IGRAČ U EU’ Veze Orbana i Putina sve su jače: Kupnja zemlje u Hrvatskoj financirat će se ruskim novcem?

Autor:

Viktor Orban i Vladimir Putin

Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Veze između Mađarske Viktora Orbana i Rusije Vladimira Putina sve su jače.

Orban ni ne krije da je u dobrim odnosima s Putinom, a novi dokaz prijateljstva je i najavljeno sponzorstvo najjačeg mađarskog nogometnog kluba od strane “velike međunarodne tvrtke“. Klub je Ferencvaros, najtrofejniji mađarski klub, a sponzor je – Gazprom, ruski naftni div, piše Politico.

‘Jačanjem odnosa s Putinom, Orban želi povećati utjecaj Mađarske u svijetu’

Ne čudi stoga da su državni mediji, pod snažnim utjecajem Orbana, to sponzorstvo prikazali kao veliku pobjedu.

Cijeli će se posao odraditi posredstvom Gabora Kubatova, predsjednika kluba i zamjenika predsjednika vladajućeg Fidesza, a mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova na sve kaže da “što više međunarodnih kompanija ulaže u mađarski sport, to bolje“.

Gazprom nije na popisu sankcija Europske unije, ali ovo je jasan znak da utjecaj Rusije u Mađarskoj rapidno raste, ocjenjuje Politico u tekstu kojeg potpisuje Edit Zgut-Przybylska iz Poljske akademije znanosti.

Ističe da Orban jačanjem prijateljstva s Putinom želi povećati utjecaj Mađarske u donošenju globalnih odluka i ojačati klijentelizam u svojoj zemlji.

Mađarska u zagrljaju Kremlja

Tim povodom analiziraju i jedno ime dobro poznato u Hrvatskoj.

Orbanov prijatelj iz djetinjstva i najbogatiji oligarh u Mađarskoj Lőrinc Mészáros pravi je primjer toga, kažu. Njegova tvrtka Mészáros és Mészáros Kft dobila je ugovor za izgradnju nuklearne elektrane Paks 2, dugo odgađanog projekta od 12,5 milijardi eura koji je uglavnom financiran ruskim zajmovima, gurajući Mađarsku još više u zagrljaj Kremlja. To je u izravnoj suprotnosti s ostatkom Europe.

Kupnja zemlje u Hrvatskoj financirat će se ruskim novcem?

Mészáros je vlasnik Nogometnog kluba Osijek, a uključio se i u turistički biznis izgradnjom hotela na jadranskoj obali.

Prema najnovijim informacijama, poslao je i najveću ponudu za otkup hrvatskog poljoprivrednog giganta Belja. To znači da će kupnja hrvatske zemlje i industrijskog pogona biti financirana ruskim novcem, o čemu je Nacional već pisao.

Sporan proruski portal

Inače, vijest o sporazumu s Gazpromom pojavila se nedugo nakon što su češke i poljske vlasti razotkrile Glas Europe, novinsku stranicu koja je povezana s Fideszom za širenje proruske propagande i plaćanje europskim političarima u Njemačkoj, Francuskoj, Poljskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Mađarskoj.

To je još jedan pokazatelj sve većeg utjecaja Rusije na Mađarsku, ističe Politico.

Mađarska postala ‘sigurno utočište’ za ruske špijune

Odnosi Budimpešte i Moskve, doduše, bili su dobri i prije agresije Rusije na Ukrajinu, a nakon nje postali su još bolji.  Dok gotovo cijela Europska unija nameće sankcije Rusiji, poziva Putina na prekid agresije, samo jedna država članica ne sudjeluje u tome i sprječava jednoglasje. I ne želi poslati pomoć Ukrajini. Radi se, naravno, o Mađarskoj.

Mađarska se sada smatra “sigurnim utočištem“ za ruske špijune, a Moskva ima izravnu vezu s Orbánovom vladom. Mađarski premijer jedan je od samo dvojice čelnika EU koji su se sastali s Putinom od izbijanja rata u Ukrajini, toplo govoreći o svom odnosu s ruskim predsjednikom.

Povećava se osoblje u ruskom veleposlanstvu u Budimpešti

Dok su druge europske zemlje smanjivale broj osoblja u ruskim veleposlanstvima i konzulatima, broj osoblja u ruskom veleposlanstvu u Budimpešti je u porastu.

Ruski hakeri također su rutinski pristupali serverima mađarskog Ministarstva vanjskih poslova bez službenog diplomatskog odgovora iz Budimpešte. Štoviše, Ministarstvo vanjskih poslova bilo je svjesno da su iz njegovih računala ukradeni podaci o nacionalnoj sigurnosti.

Uz to, mađarski državni mediji nemilosrdno šire dezinformacije Kremlja kako bi opravdali ruske akcije u Ukrajini. Prema provladinim glasilima, ratni huškači su SAD, EU i NATO, a Ukrajina nema granica jer ih “nije registrirala“ u Ujedinjenim narodima.

Orban spriječio stavljanje ruskog patrijarha Kirila na sankcijsku listu EU

Osim toga, na Orbanov zahtjev, moskovski patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, nije uključen u predloženi popis sankcija EU.

Kirill je ključni propagandist Putina, a njegova crkva je imala koristi od snažne financijske potpore mađarske vlade, unatoč činjenici da se samo 14.000 mađarskih građana identificira kao pravoslavci.

Fokus na Meszarosu

Politico navodi da postoji i snažan razlog za pozivanje na Global Magnitsky Human Rights Accountability Act, zakon kojim američka vlada može zamrznuti sredstva i zabraniti ulazak u zemlju, kojim bi se sankcionirali visoki dužnosnici mađarske vlade i oligarsi uključeni u projekte izravnih ulaganja iz Rusije.

TAJNI DOKUMENTI OTKRIVAJU Orbanovi ljudi stajali su iza kupnje jednog od najvećih europskih TV kanala

Mészáros tu, tvrde, zaslužuje poseban fokus, s obzirom na njegovu uključenost u nekoliko projekata saveznika Moskve, uključujući zajam od 10,6 milijuna eura koji je njegova banka osigurala predsjedničkoj kampanji francuske oporbene čelnice Marine Le Pen 2022. po Orbánovom nalogu.

Sve u svemu, sve dublje veze između Rusije i Mađarske više ne smiju biti bez nadzora, zaključuje Politico.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.