Rusija optužuje Ukrajinu za napad na cjevovod: “Napadačima su obećali 2 tisuće dolara nagrade”

Ruska sigurnosna služba FSB optužila je ukrajinske vojne obavještajce da su organizirali napad na cjevovod na Krimu nakon što je Moskva zbog tog incidenta uhitila čelnika krimskih Tatara.

FSB je objavio da su ukrajinska agencija GUR i Medžlis, zabranjeno predstavničko tijelo krimskih Tatara, zajedno 23. kolovoza uzrokovali eksploziju na plinovodu kod Simferopola. Ukrajina još nije reagirala na te tvrdnje.

Rusija je u ožujku 2014. anektirala Krim od Ukrajine, zbog čega je Zapad uveo sankcije. Zapad i većina svijeta i dalje Krim prepoznaje kao ukrajinski poluotok, a Kijev želi njegov povratak u svoj sastav.

Sud na Krimu u ponedjeljak je naredio pritvaranje na dva mjeseca Narimana Dželjalova, bivšeg zamjenika čelnika Medžlisa, zbog incidenta na cjevovodu.

FSB je priopćio kako su ukrajinski obavještajci napadačima obećali 2 tisuće dolara nagrade.

„Ustanovljeno je da je sabotažu organizirala podružnica Glavnog obavještajnog direktorata ukrajinskog ministarstva obrane iz grada Hersona, u suradnji s Medžlisom“, objavio je FSB.

Ruska agencija je pokrenula kriminalnu istragu o sabotaži, a optuženima prijeti do 15 godina zatvorske kazne.

Rusija je zabranila rad Medžlisa 2016., proglasivši ga „ekstremističkim“ tijelom. Velik dio krimskih Tatara protivilo se ruskoj aneksiji Krima.

SAD, saveznik Ukrajine, osudio je ruski progon Medžlisa i pozvao na oslobađanje Dželjalova.

Komentiraj