Rusija okrivljuje Kijev i zapad za nedaće Ukrajine u prošlom desetljeću

Autor:

epa10964380 Russian President Vladimir Putin (L) speaks with Chinese Central Military Commission vice chairman Zhang Youxia (R) during their meeting at Novo-Ogaryovo residence, outside Moscow, Russia, 08 November 2023.  EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN

Rusko ministarstvo vanjskih poslova okrivilo je u ponedjeljak Ukrajinu i zapad za sukob s Moskvom u objavi u povodu obilježavanja 10. obljetnice proeuropskih prosvjeda na kijevskom Trgu neovisnosti.

Koristeći pogrdne izraze, glasnogovornica ministarstva Maria Zaharova upitala je što je Ukrajini donio san o Europi.

“Od prosperitetne, industrijski razvijene, gusto naseljene bivše sovjetske republike, Ukrajina se pretvorila u siromašno, umiruće područje”, rekla je ministrica u objavi na internetskoj stranici ministarstva vanjskih poslova.

Dodala je da je Ukrajina neovisnost izgubila kao posljedicu događaja iz studenoga 2013. i onih koji su uslijedili nakon toga.

“Zapadni kolonizatori određuju njezinu domaću i vanjsku politiku”, napisala je Zaharova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin već gotovo 21 mjesec vodi rat protiv Ukrajine da bi dijelove zemlje vratio pod kontrolu Moskve.

Takozvani euromajdanski prosvjedi, koji su kasnije u Ukrajini nazvani Revolucijom dostojanstva, počeli su 21. studenog kada su se prvi prosvjednici okupili na Majdanu (Trgu neovisnosti) u Kijevu.

Demonstrirali su protiv toga što je tadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič pod pritiskom Moskve poništio sporazum o pridruženju zemlje EU-u. U sukobima sa snagama sigurnosti ubijeno je više od 100 ljudi.

Taj će se događaj u utorak u Kijevu obilježiti sjećanjem na početak prosvjeda na kojem se očekuje dolazak međunarodnih uglednika.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.