Kakva je situacija na rijeci Dnjepar i zašto je ta bitka važna?

Autor:

epa10978491 Ukrainian servicemen of the 65th mechanized brigade prepare to fire Soviet-made 2s1 Gvozdyka 120mm howitzers in the Zaporizhia region, Ukraine, 15 November 2023, amid the Russian invasion. Russian troops entered Ukrainian territory in February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis.  EPA/Kateryna Klochko

EPA/Kateryna Klochko

Nakon šokantnog poraza Rusije i povlačenja iz Hersona u studenom prošle godine, rijeka Dnjepar označila je granicu između dviju zaraćenih zemalja. Ruske snage uništile su branu Kahovka 6. lipnja, koja je poplavila područja nizvodno i pružila prirodnu zaštitu od ukrajinskog napada na rusko zapadno krilo.

Međutim, nakon što su se uzvodni rezervoari Dnjepra isušili, razina rijeke ponovno je pala, i iako su ruske snage u povlačenju uništile mostove preko Dnjepra – poput cestovnog mosta Antonivka – Ukrajina je tijekom prošlih nekoliko mjeseci pokrenula ofenzivne operacije da se uspostavi kontrola nad obalom na istočnoj strani rijeke.

Iz vojne perspektive, piše za Sky vojni analitičar Sean Bell, Rusija je trebala osigurati da svi pokušaji Ukrajine budu odmah odbijeni, kao i to da bi ako i kada Ukrajinci uspiju prenijeti teška oklopna sredstva preko rijeke, mogli ugroziti rusko zapadno krilo.

Zašto Rusija nije rasporedila dodatne snage u regiji?

Prvo, čini se da je ruski vojni fokus Donbas. Rusija ulaže ogromne resurse u borbu za Avdivku i Bahmut i imat će ograničene rezerve na raspolaganju za jačanje svojih snaga na zapadu.

Drugo, vrijeme se znatno pogoršalo u Ukrajini, a mnogi će vojnici biti prvenstveno usredotočeni na vlastitu dobrobit, a ne na preseljenje.

Bez obzira na to, ukrajinski dužnosnici izvijestili su da su ruske snage pretrpjele gubitke, otprilike jedne brigade, otkako su ukrajinske snage započele kopnene operacije na istočnoj obali Hersonske oblasti 17. listopada, čime su potencijalno prisilile ruske snage da prebace borbenu moć s drugih mjesta u Ukrajini na to područje.

Ukrajinski glavni stožer izvijestio je da su ukrajinske snage uništile 24 ruska tenka, 48 oklopnih borbenih vozila, 89 topničkih sustava, 29 skladišta streljiva i 14 zrakoplova od početka njihove operacije Dnjepar, iako to u ovom trenutku nije bilo moguće provjeriti.

Zašto je ova bitka važna?

Iako je Rusija uspostavila neke obrambene položaje u blizini Dnjepra, ako, a to je – ističe Bell za Sky – veliki ako u ovoj fazi, Ukrajina uspije razviti robusne mostobrane na istočnoj obali Dnjepra, to bi moglo ugroziti zapadni bok ruskih snaga.

Ako Ukrajina uspije pokrenuti ofenzivu s Dnjepra, to bi zaobišlo slojevitu rusku obranu u blizini Zaporižja i potencijalno natjeralo Rusiju da povuče svoje snage u kopnenom mostu natrag na Krim.

Time bi se oslobodio veliki dio teritorija okupiranog od strane Rusije i označio značajan proboj za ukrajinske snage. Ali, zimsko vrijeme onemogućuje manevarsko ratovanje, a Rusija bi još mogla ponovno usmjeriti svoje vojne napore i uskratiti Ukrajini vitalni proboj.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.