Rusija nastoji od Irana nabaviti balističke projektile, tvrdi britanska veleposlanica pri UN

Rusija pokušava nabaviti još oružja od Irana, uključujući stotine balističkih projektila i zauzvrat nudi Teheranu dosad neviđenu vojnu i tehničku pomoć, izjavila je u petak britanska veleposlanica pri UN-u Barbara Woodward.

Iran je od kolovoza isporučio stotine dronova Rusiji koja ih je iskoristila za “ubijanje civila i nezakonite napade na civilnu infrastrukturu”, rekla je Woodward.

“Rusija sada pokušava nabaviti još oružja, uključujući stotine balističkih raketa”, izjavila je novinarima.

“Zauzvrat nudi Iranu dosad neviđenu razinu vojne i tehničke pomoći. Zabrinuti smo da bi mogla Iranu dati napredne vojne komponente koje bi osnažile iranske vojne sposobnosti”, rekla je veleposlanica.

Dodala je da je Britanija “gotovo sigurna da Rusija pokušava nabaviti i oružje iz Sjeverne Koreje i ostalih sankcioniranih država, jer se njezine vlastite zalihe smanjuju”.

Iran je prošli mjesec priznao da je Moskvi isporučio dronove, ali prije rata u Ukrajini. Rusija tvrdi da njezine snage ne koriste iranske dronove u Ukrajini.

Iran je obećao da će, uz još dronova, Rusiju opskrbiti raketama zemlja-zemlja, rekli su iranski dužnosnici i diplomati Reutersu u listopadu.

Komentiraj