Rusija brani WHO koji je izložen kritikama iz SAD-a

Svjetska zdravstvena organizacija u krizi izazvanoj širenjem novog koronavirusa dobro radi posao, ocijenila je Rusija u subotu uzvrativši na kritike te organizacije koje stižu iz Sjedinjenih Država.

“Mislim da WHO ispunjava svoju ulogu agencije koja vodi i koordinira” zdravstvene politike, ocijenio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za ruske medije. “Da, nije idealno ali nitko nije savršen”.

Ranije ovoga mjeseca je predsjednik SAD-a Donald Trump objavio da će njegova zemlja prestati uplaćivati u proračun WHO-a ustvrdivši da su tisuće života izgubljene jer je WHO loše upravljao krizom i previše vjerovao informacijama iz Kine gdje je bolest po prvi puta prešla sa životinja na ljude.

Trump je ustvrdio da su greške WHO-a dopustile da se pojava virusa pretvori u pandemiju u kojoj su u svijetu zaraženi milijuni ljudi a gotovo 200.000 umrlo.

No Lavrov misli da te kritike nemaju mnogo veze s postupanjem WHO-a.

“Po mom mišljenju, takvi napadi služe kako bi se opravdao vlastiti zakašnjeli i neodgovarajući pristup”.

Trumpa se kritizira da nije ozbiljno pristupio širenju Covida-19, bolesti koju izaziva novi koronavirus, dok se nije proširio po cijeloj Americi, te zato što je savezne zdravstvene službe ostavio nepripremljenima za epidemiju.

Komentiraj