Rusi i Bjelorusi na Olimpijske Igre kroz azijske kvalifikacije?

“Predložena ruta kvalifikacija za Olimpijske Igre 2024. godine za ruske i bjeloruske sportaše kroz azijska natjecanja nije finalizirana niti dogovorena”, rekao je predsjednik Međunarodnog hrvačkog saveza Nenad Lalović.

Lalović, koji je također član Izvršnog odbora MOO-a, rekao je kako se razmatraju sve opcije da se vidi mogu li sportaši sudjelovati na Igrama u Parizu unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Ukrajina je zaprijetila bojkotom Olimpijskih Igara ako se sportašima iz Rusije i Bjelorusije dopusti natjecanje, a baltičke zemlje nagovijestile su da bi također mogle bojkotirati Igre.

MOO je objavio da bi sportašima iz dviju zemalja, koji se zbog rata ne mogu natjecati u europskim kvalifikacijama moglo biti dopušteno da mjesta za Igre u Parizu ostvare kroz azijske kvalifikacije.

Ako se kvalificiraju, natjecat će se u Parizu kao neutralni sportaši bez zastava te himni i to je dio sankcija MOO-a protiv njih.

“U ovom trenutku istražujemo sve mogućnosti. Trebamo razmišljati o ljudskim pravima onih koji nisu uključeni u rat, a posebno sportaša”, rekao je Lalović za Reuters koji je govorio o međunarodnim sportskim savezima.

Lalović je rekao da se odluka MOO-a o njihovom uključivanju temelji na rezoluciji UN-a protiv diskriminacije unutar olimpijskog pokreta.

“Plan da se kvalificira kroz Aziju treba pažljivo osmisliti jer neke azijske zemlje mogle bi vidjeti da ruski i bjeloruski sportaši ugrožavaju njihova vlastita olimpijska mjesta”, kazao je Lalović.

Osim Ukrajine, nekoliko nacija otvoreno se protivi planovima MOO-a da ove sportaše dovede na Igre. Poljska je priopćila kako vjeruje da je moguće izgraditi koaliciju od 40-ak zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Kanadu, koje će do 10. veljače podržati da se ruskim i bjeloruskim sportašima blokira pristup Igrama.

Za većinu od 32 olimpijska sporta kvalifikacije su u tijeku ili počinju ove godine sa stotinama nacionalnih, regionalnih i kontinentalnih događaja.

Komentiraj