Rotim: “Zagrepčani, strpite se još malo jer uskoro stiže cjepivo protiv korone”

Cecilija Rotim, pomoćnica ravnatelja NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar”, govori o epidemiološkoj situaciji u Zagrebu i otkriva kako će se distribuirati cjepivo i provoditi cijepljenje građana

 

Zagreb News razgovarao je s mag. med. techn. Cecilijom Rotim, pomoćnicom ravnatelja i glavnom sestrom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Ispričala je da se epidemiološka situacija u Zagrebu popravlja, koje mjere su se pokazale dobrima i otkrila hoće li i osnovne škole prijeći na model nastave na daljinu. Govorila je i kako se djelatnici ‘’Štampara’’ nose sa stresom kojem su izloženi zbog pandemije. Objasnila je zašto je cijepljenje protiv covida-19 važno i sigurno te istaknula da ćemo se samo cijepljenjem moći vratiti normalnim životima.

ZG News: Kakav je trend broja zaraženih koronavirusom u Zagrebu, jesmo li ‘’izravnali crtu’’, a ako nismo, kada bi se to moglo očekivati?

Strategija transparentnog komuniciranja aktualne situacije u vezi epidemije u Gradu Zagrebu svakodnevno je komentiranje broja zaraženih, odnosno oboljelih i, na žalost, naših umrlih sugrađana. No nerijetko se u javnim raspravama na tu temu zaboravlja ukazati na važnost podatka o značajnom broju oporavljenih, odnosno izliječenih i onih koji izlaze iz samoizolacije. Gledajući broj zaraženih i brojku oporavljenih, možemo uvidjeti da se situacija postupno poboljšava u korist oporavljenih osoba.

ZG News: Što je nužno napraviti kako bi se broj zaraženih i oboljelih počeo smanjivati?

Smatram da je vrlo važno kontinuirano provoditi edukaciju, odnosno promovirati mjere samozaštite, zdravog života, brige o zdravlju nas samih, a samim time i naših obitelji te društva u cjelini. Nisam pobornik kažnjavanja, osim u slučajevima namjernog, grubog kršenja mjera i ugroze zdravlja drugih ljudi. U ljudskoj je prirodi da, nakon velikog stresa, napetosti i tjeskobe postoji potreba za opuštanjem, druženjem, kulturnim, sportskim i zabavnim priredbama. No apeliram na naše sugrađane da pokažu još malo strpljenja i discipline. Cjepivo dolazi vrlo brzo u našu zemlju i naš grad pa možemo reći da se sada jasno vidi “svjetlo na kraju tunela”.

ZG News: Srednje škole su u Zagrebu prešle na nastavu na daljinu. Što je s osnovnim školama, razmišljate li o prelasku na tzv. C model i za učenike viših razreda?

Sustavim praćenjem pojavnosti bolesti u srednjim školama zaključeno je da su pojedini razredi na žalost bili mala žarišta, s obzirom na način putovanja do škole. No kako se bliži kraj prvog polugodišta, ne vjerujem da će se prijeći na C model nastave za učenike viših razreda osnovnih škola.

ZG News: Kakva je situacija u domovima za starije, imamo li tamo proboje koronavirusa i kako se korisnici nose s izolacijom?

Situacija u domovima za starije se svakodnevno mijenja. Naravno, radi se o našoj najosjetljivijoj skupini građana i od samih početaka, djelatnici Službe za javnozdravstvenu gerontologiju i Službe za javno zdravstvo svakodnevno komuniciraju, planiraju i pomažu u brizi i skrbi za osobe oboljele od covida-19. Situacija je pod kontrolom i vjerujem da će ovakav način rada pridonijeti da sustav normalno funkcionira.

ZG News: Liječnici i medicinske sestre su pod velikim pritiskom zbog povećanja broja ljudi kojima je potrebna pomoć u bolnici, ali i zbog velikog broja preminulih. Kako se djelatnici “Štampara” nose sa stresom?

Od samih početaka, još od ožujka ove godine, naši djelatnici sudjeluju u dijagnostici, liječenju i kreiranju javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Djelatnici Zavoda u više su navrata tijekom epidemije mijenjali svoja radna mjesta tako da su sa svojih radilišta odlazili i odlaze na ispomoć Službi za kliničku mikrobiologiju i Službi za epidemiologiju. Naravno da dugotrajan i prekomjeran stres može imati negativne posljedice na zdravlje, ako stres upravlja nama. Međutim, vlastito mentalno zdravlje možemo zaštititi ako aktivno upravljamo stresom. Važno je imati na umu kako je ovo dugotrajno i zahtjevno, ali prolazno razdoblje. Dio Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ je i Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, čiji stručnjaci nesebično i vrlo uspješno pružaju pomoć svima kojima je potrebna. Moram naglasiti da, usprkos iznimno zahtjevnoj situaciji u kojoj se nalazimo, u Zavodu vlada pozitivna atmosfera jer se međusobno podupiremo i nadopunjujemo.

ZG News: Kada očekujete cjepivo protiv koronavirusa i hoće li u provedbu cijepljenja uključiti i “Štampar”?

Isporuka cjepiva u NZJZ-u „Dr. Andrija Štampar“ najavljena je krajem mjeseca. Zavod će zasigurno sudjelovati u provedbi cijepljenja. U prvoj fazi cijepit ćemo naše djelatnike, distribuirati cjepivo zdravstvenim ustanovama na području Zagreba, a kada dođe vrijeme za to, sudjelovat ćemo i u cijepljenju naših sugrađana.

ZG News: Kakav je vaš stav o ljudima koji se ne žele cijepiti?

Sustav javnog zdravstva na kojem se temelji suvremena civilizacija, kao jednu od najvažnijih tekovina, iznjedrio je procjepljivanje pučanstva. Tome stalno treba podučavati narod. Puno teže i smrtonosnije bolesti koje su poharale čovječanstvo, primjerice boginje ili pak ospice, zahvaljujući cijepljenju gotovo smo u potpunosti zaboravili. Na taj su način milijuni života spašeni. Vremena krize uvijek su pogodno tlo za teoretičare zavjera, no naše sugrađane treba poticati da vjeruju znanstvenicima. Moja obitelj i ja cijepit ćemo se čim nam se ukaže ta mogućnost, što svima preporučujem.

ZG News: Smatrate li da je sigurnost cjepiva dovoljno istražena i da bi se naši sugrađani trebali cijepiti bez straha?

Svaki lijek, pa tako i cjepivo, ima svoje nuspojave ili moguće komplikacije. U svakoj kutijici lijeka postoji papirić na kojem su navedene jasne upute, upozorenja, zabrane i moguće komplikacije ako se neprimjereno koriste. Pa tako i ovdje. No smetnje koje se mogu javiti kod pojedinog pacijenta ne mogu prevagnuti nad koristi milijuna drugih. Nikad u povijesti svijeta nije se dogodilo da su tolika sredstva utrošena i da je toliki broj znanstvenika istovremeno radio na pronalasku lijeka ili cjepiva protiv jedne bolesti. Da ne spominjemo nevjerojatna financijska sredstva koja su uložile kompanije, ali i vlade. Trebali bismo osjećati strah od necijepljenja.

Komentiraj