Rock zvijezde glasno protiv korištenja njihovih pjesama u političke svrhe u SAD-u

Mick Jagger i i Keith Richards iz Rolling Stonesa, Steven Taylor i Joe Perry iz Aerosmitha, Sia, Elvis Costelo, Lorde, Green Day, Blondie, Lionel Richie, Parl Jam… samo su neki od poznatih glazbenika koji su potpisali otvoreno pismo upućeno američkim političarima u kojima traže da političari traže od samih glazbenika odobrenje prije nego koriste njihove pjesme u svrhu vlastitih političkih kampanja.

U otvorenom pismu koje su umjetnici uputili političarima stoji da da je vrijeme sa se uspostavi jasna politika koja zahtjeva od svih stranaka i političara da su dužni dobiti pristanak od samih glazbenika, tekstopisaca pjesama i vlasnika autorskih prava prije nego njihovu glazbu javno koriste u političkom ili predizbornom okruženju.

„Kao umjetnici, aktivisti i građani molimo vas da se založite za to da svi kandidati koje podržavate moraju tražiti pristanka od istaknutih umjetnika i tekstopisaca prije korištenja njihovih djela u političkim kampanjama. Ovo je jedini način da učinkovito zaštitite svoje političke kandidate od pravnog rizika, nepotrebne pravne prepirke i moralnih neugodnosti koje proizlaze iz lažnih tvrdnji o podrškama brojnih umjetnika i izvođača političara na tako visokim položajima i na visokim javnim funkcijama“ – Stoji između ostalog u otvorenom pismu.

Brojni su primjeri američkih ali i europskih glazbenika koji su pisali žalbe i tužbe aktualnom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu jer je koristio njihove pjesme bez njihove dozvole za svoje političke kampanje. Među inima koji su zaprijetili tužbama Bijeloj kući i predsjedniku Trumpu zbog neovlaštenog korištenja njihovih pjesama bili su i R.E.M., Pharrell Williams, Rihanna, Guns N ‘Roses i Neil Young.

 

Komentiraj