RIVLIN “Ovdje smo da pomognemo hrvatskim obrambenim snagama”

HINA/ MORH/ J.KOPI

U organizaciji Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) u srijedu se održala Konferencija obrambenih industrija Hrvatske i Izraela na kojoj su sudjelovali hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, izraelski predsjednik Reuven Rivlin i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević.

Krstičević je rekao kako su se Hrvatskoj otvorile mogućnosti suradnje u području opremanja i modernizacije, ali i u području suradnje obrambenih industrija i znanstveno-istraživačkih institucija. “Kruna dosadašnje suradnje je odluka o nabavci borbenog aviona. Riječ je o golemom iskoraku za Hrvatsku vojsku i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Dobili smo priliku surađivati s najboljima i učiti od najboljih. Naš san je 2020., kada slavimo 25 godina Oluje i počinjemo predsjedati Europskom unijom, na hrvatskom nebu vidjeti prva dva aviona u rukama hrvatskih pilota”, poručio je ministar obrane.

Predsjednica Grabar Kitarvić naglasila je kako će sektor obrambene industrije i dalje biti najvažniji zamašnjak suradnje dviju zemalja, te izrazila zadovoljstvo što su na konferenciji prisutne i hrvatske i izraelske tvrtke. “”Izraelska je industrija među najcjenjenijim u svijetu. Hrvatska se s tim ne može natjecati, ali i hrvatske tvrtke su sinonim za kvalitetu”, naglasila je.

Izraelski predsjednik rekao je kako je, na neki način, Izrael poput Hrvatske – mala zemlja puna energije. “Ovdje smo da pomognemo hrvatskim obrambenim snagama koje su najprofesionalnije, ne samo u ovoj regii, nego i šire”, kazao je Rivlin. Ministru Krstičeviću rekao je kako je ‘divan prijatelj Izraela’, a hrvatsku predsjednicu nazvao ‘predsjednicom svih predsjednika’.

“Sigurnost i mir se ne smiju uzeti zdravo za gotovo. Sigurnost znači sloboda od nasilja, obrana naših granica, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, sposobnost da komuniciramo u svim uvjetima, to je pomoć u hitnim situacijama na kopnu, moru i u zraku. Sigurnost znači i suradnju i ona mora uključivati mnoga područja. Izrael želi produbiti suradnju između naše dvije zemlje. Puno je toga postignuto, ali postoji prostor za dodatni napredak”, rekao je izraelski predsjednik, kako javlja N1.

Komentiraj